fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Buitengewoon

KN Redactie 30 augustus 2018
image

Tieners en geloof? Op die verhouding staat wel wat spanning. Het Bijbels dagboek voor tiener­jongeren probeert de vonk te laten ­overspringen. Tien mannen uit protestantse hoek bundelden hun inspiratie.

Met de titel geven ze alvast aan wat tienerjongeren willen zijn: Buitengewoon. Of die tienerjongeren door dit boek ook het geloof buitengewoon gaan vinden is natuurlijk de vraag.

Enkel tekst

Na de blitse BMX-fiets die op de kaft te zien is, geeft het boek als input enkel tekst: een dagelijkse duiding van een Schriftpassage, die de link legt naar het tienerleven. Of dit medium tieners van vandaag nog kan aanspreken, is een eerste bedenking die we kunnen maken de letters ogen toch veel saaier dan de flitsende beelden die ze op hun mobieltjes zien.

In de taal die de auteurs spreken, klinkt hier en daar wat vakjargon van de hedendaagse tiener. Ze schrijven eenvoudig, uitdagend, licht belerend en raak. Je leest er afwisselend een treffend getuigenis, een stelling om over na te denken, een nieuwtje vanuit onderzoek of wetenschap of een verhaal over een christelijke sporter.

Raakt dit de jongeren?

Anderzijds kan het geheel evenzeer droog overkomen. Zou dit een jongere echt raken? Dalen de auteurs voldoende af tot bij de persoon van de tiener zelf, die meer zelf beluisterd wil worden, dan het gezegd te krijgen. Het ­devies van paus Franciscus aan de herders was toch om “meer tijd te verspillen” aan onze jongeren. Ondanks alle concretiseringen in het boek, blijft het op deze manier abstract om te vertellen dat Jezus van je houdt.

Is hun boodschap echt relevant voor tieners? De auteurs schrijven over wat zij hun willen meegeven. Maar worden de tieners ook ­aangesproken in waar ze echt mee leven: hun verdriet, angst of pijn, hun verliefdheid en hun ontgoocheling?

Bedenkingen

En zijn de schrijvers ­van dit boek personen naar wie onze tieners opkijken, want een boodschap zullen ze enkel aannemen van ­iemand die ze enige autoriteit ­toekennen?

Dit zijn zeker en vast de typische bedenkingen bij elke poging van geloofsverkonding aan deze doelgroep. Het zal aan de ouders van de tieners zijn om in te schatten of zoonlief over de gave beschikt om daadwerkelijk iedere avond op zijn kamer gedisciplineerd en braafjes zijn bijbels dagboek te ­bestuderen.

Bert Bos e.a., Buitengewoon. Bijbels dagboek voor tienerjongeren. Uitg. Columbus, 248 pp., pb., € 14,95, ISBN 978 90 85433 74 3