<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Een overtuigend migrantenepos in het ‘beloofde land’

Hettie van der Ven 20 februari 2025
image

Wanneer een film op voorhand in alle aankondigingen het predicaat ‘groots epos’ krijgt toebedeeld, word ik altijd wat sceptisch. Met gigantische budgetten en eindeloze digitale trucs maak je nog geen epos, denk ik dan wantrouwend.

Ook The Brutalist krijgt deze geuzenbenaming veelvuldig opgeplakt. En terecht, zo concludeer ik na het zien van de ruim 3,5 uur (heel ‘eposachtig’) durende productie.

The Brutalist speelt in het ‘beloofde land’ Amerika in de jaren na de Tweede Wereldoorlog (met nadruk op de jaren vijftig). De vooruitstrevende Hongaars-Joodse architect László Tóth krijgt de kans om in de Verenigde Staten een nieuwe start te maken.

Omstandigheden brengen László in contact met de steenrijke industrieel Harrison Lee Van Buren, die hem de opdracht geeft een modern, megalomaan gebouw te realiseren: bibliotheek, gemeenschapshuis, kerk en sportcentrum ineen.

Enorm veel invalshoeken

Bevlogen en bijna maniakaal gaat László aan het werk om tot een ontwerp te komen in de door hem zo geliefde ‘brutalistische stijl’, die gekenmerkt wordt door blokachtige vormen van gewapend beton.

Een film over architectuur dus? Dat is slechts de buitenkant. Daaronder gaan enorm veel thema’s, lagen en invalshoeken schuil, zoals het spanningsveld tussen kapitaal en kunst, om maar iets evidents te noemen. Allerminst verrassend: de grootindustrieel en de kunstenaar botsen.

“The Brutalist is onmiskenbaar een uitvoerig, overtuigend gebracht en belangwekkend verhaal”

Migrant László kan met hulp van de connecties van Harrison zijn vrouw en nichtje over laten komen, maar wordt ook volop vernederd en tegengewerkt. Kansenongelijkheid, zionisme, verslaving: het passeert allemaal de revue.

Trauma’s

De architect draagt trauma’s van concentratiekamp Buchenwald met zich mee, waarover regisseur en schrijver Brady Corbet zegt: “Het gebouw dat Tóth ontwerpt, is een visuele manifestatie van zijn trauma’s en van het feit dat hij in Amerika een buitenstaander is.” De gehele familie Van Buren doet onmiskenbaar aan een zekere familie Trump denken.

The Brutalist verbeeldt een complex tijdsgewricht op imposante wijze, met veel credits voor het gelaagde scenario, de epische beelden en bovenal twee briljante acteurs in de hoofdrollen. Charmante bijkomstigheid: het bescheiden budget van tien miljoen euro. Een kast vol prijzen is inmiddels al binnen, tien(!) Oscarnominaties eveneens.

Belangwekkend verhaal

Ja, het is een lange zit. Ja, het is een complex verhaal. Ja, beelden van betonblokken kunnen gaan vervelen. Maar The Brutalist is onmiskenbaar een uitvoerig, overtuigend gebracht en belangwekkend verhaal. Een epos dus? Welja.

Film: The Brutalist (2024), Verenigde Staten, 214 min. Regie: Brady Corbet, met o.a. Adrien Brody, Guy Pierce en Felicity Jones.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.