Hele hordes jonge meisjes laten zich beïnvloeden door sociale media en reality-tv. Waar dat toe leidt, is te zien in de Franse film Diamant brut:
We leven in een wereld waarin aandacht, zorg en geborgenheid gekocht of gecreëerd kunnen worden. Ogenschijnlijk dan toch. Hele hordes jonge meisjes laten zich beïnvloeden door sociale media en reality-tv. Een ‘perfect uiterlijk’ is de weg naar rijkdom, aandacht en ‘fans’. Een uitweg naar een toekomst dus.
Zo ook voor de negentienjarige Liane. Ze woont met haar egocentrische moeder en kleine zusje onder povere omstandigheden in Zuid-Frankrijk. Ze wil gezien worden en snakt naar liefde en geborgenheid. De enige weg die ze daartoe kent, is het beeld dat haar voorgespiegeld wordt in de media overal om haar heen.
Om op te vallen en uiteindelijk het hoogste te bereiken – influencer of reality-ster zijn en aanbeden worden – moet je mee in het voorgeschreven uiterlijk vertoon, daar is Liane van overtuigd. Extreem lange nepnagels, extreem hoge hakken die voor bloedende voeten zorgen, opgespoten lippen en borsten (“betaald van mijn bijbaantje”) en vollere billen als volgende stap.
“Als vrouw moet je sexy zijn en het spel spelen. Alleen mooie mensen hebben succes”, zo klinkt het. De buitenkant is volledig plastic, diep vanbinnen schuilt in Liane een onschuldig en onzeker kind, dat net als wij allemaal verlangt naar veiligheid en warmte.
“Onder alle uiterlijkheden gaat een wezenlijke zoektocht schuil”
Opmerkelijk is dat Liane een diepgelovig meisje is dat hardop bidt. Onder alle uiterlijkheden gaat een wezenlijke zoektocht schuil. Haar droom om toegewijd aanbeden te worden door zoveel mogelijk ‘volgelingen’ lijkt een wens om als moderne heilige door het leven te gaan.
“Met schoonheid geef je mensen iets om in te geloven”, zo meldt ze stellig. En ook: “Zij die begeerd wordt, heeft de macht.” Deze macht zal uiteindelijk naar liefde leiden, zo is haar stellige overtuiging.
De titel van de film (‘Ruwe diamant’) dekt de lading aardig, hoewel de ruwheid van Liane beduidend verder ontwikkeld is dan de fonkeling. Vanuit grote naïviteit maar ergens ook een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen probeert Liane invulling te geven aan haar verlangen: opgemerkt worden. Het lijkt haar zelfs te lukken. Of het gedroomde geluk daarop volgt, is uiterst twijfelachtig.
Diamant brut lijkt op momenten een karikatuur op het hedendaagse schoonheidsideaal. Maar veel meer is de film een welluidende noodklok tegen de gevaarlijke cultuur waarin zeker de jonge generatie beland is. Uiterlijke dwalingen die een innerlijke leegte moeten vullen: alarmerend.
Film: Diamant brut (2023), Frankrijk, 103 min. Regie: Agathe Riedinger, met o.a. Malou Khebizi en Idir Azougli.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.