fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

A beautiful day in the neighborhood

Hettie van der Ven 20 mei 2020
image

Gaat er bij u een belletje rinkelen bij de naam Fred Rogers? Alle kans van niet. Toch wordt hij door velen gezien als publiek vaderfiguur van en voor Amerika. Rogers presenteerde daar van 1968 tot 2001 (!) het enorm populaire kinderprogramma Mister Rogers’ Neighborhood.

Waardevol

Daarin leerde hij kinderen grote levenslessen: dat ze waardevol zijn zoals ze zijn en dat het goed is om te praten wanneer je boos of verdrietig bent. Dat gebeurt zowel in het originele programma als in deze film – waarin Tom Hanks de rol van Rogers vertolkt – op een uiterst zoete manier.

Van het openingslied ‘Laat ons het beste van deze dag maken. Wil jij mijn buur zijn?’ tot het vaste einde, wanneer Rogers (naast presentator ook producent, poppenspeler en dominee) zijn rode vest weer in zijn kast hangt: alles straalt geduld, empathie, vriendelijkheid en oprechte goedheid uit. Het wordt net niet irritant.

Twee tegenpolen worden vrienden

Dit gezegd hebbende… In A beautiful day in the neighborhood staat niet Fred Rogers, maar het verhaal van ene Lloyd Vogel centraal. Dit is een zelfingenomen en onbehouwen onderzoeksjournalist die van zijn werkgever, tijdschrift Esquire, de opdracht krijgt om een portretje over Rogers te maken voor een themanummer over helden.

Veel te min voor zijn reputatie natuurlijk, zoekt Vogel vol scepsis contact met Rogers. Wat volgt, laat zich raden. Rogers doet ook Vogel uiteindelijk volledig ontdooien. Hij zorgt ervoor dat de journalist in het reine komt met zijn vader en meer aandacht aan zijn gezin gaat besteden. En zowaar, de twee tegenpolen worden vrienden.

Het belang van vergeving

Het waargebeurde A beautiful day in the neighorhood is gemaakt als een aflevering van de kindershow. Locatiewisselingen worden weergegeven in een soort speelgoeddecor, sprekende poppen spelen een belangrijke rol. Maar uiteindelijk zijn de toon en vorm precies raak om, zeker ook in deze tijd, troost te bieden.

Een film over vriendelijkheid en over het belang van vergeving: kom er nog maar eens om. En hoe mooi… wanneer Vogel aan de Rogers’ vrouw vraagt hoe de presentator het toch volhoudt om altijd zo aardig te zijn, is haar antwoord even eenvoudig als rijk: door te bidden en in de Bijbel te lezen.

Film: A beautiful day in the neighborhood (2019), Verenigde Staten, 109 min. Regie: Marielle Heller, met o.a. Tom Hanks, Matthew Rhys en Chris Cooper.

A beautiful day in the neighborhood is tegen betaling thuis te bekijken via pathe-thuis.nl.