<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

‘A Hidden Life’ is een meditatie over christelijke koppigheid in het aangezicht van het kwaad

KN Redactie 6 februari 2020
image
Franz Jägerstätter in gevangenschap Still: Twentieth Century Fox

Terrence Malicks nieuwe film A Hidden Life, over het leven van de zalige Franz Jägerstatter, is een buitengewone meditatie op het goddelijke en hoe de mens zich daartoe verhoudt.

Dat schrijft recensent Jaap-Harm de Jong in een essay voor Katholiek Nieuwsblad over de film die vanaf vandaag in Nederlandse bioscopen te zien is.

Geen eed van trouw aan Hitler

De Oostenrijker Franz Jägerstätter (1907-1943) weigerde een eed van trouw aan Adolf Hitler af te leggen. Hij moest dat met de dood onder de guillotine bekopen. Nadat paus Benedictus XVI zijn martelaarschap erkende, werd Jägerstätter op 26 oktober 2007 zalig verklaard.

Een ware oefening in slow cinema

Malick maakte van de verfilming van diens leven een ware oefening in slow cinema, schrijft De Jong, waarvoor de kijker wel ontvankelijk moet zijn. De bijna drie uur durende film nodigt uit tot overpeinzing.

Het tijdelijke of het eeuwige

Centraal daarin staat volgens De Jong uiteindelijk de vraag waarvoor een mens kiest: het tijdelijke of het eeuwige? Er klinken immers ook voortdurend tegenwerpingen, vragen naar de zin van het handelen van deze eenling “die moederziel alleen tegen de stroom in zwemt”.

Beeld uit ‘A Hidden Life’ (klik op de pijltjes voor meer stills). De tekst loopt door onder de galerij:

Stills: Twentieth Century Fox

Steeds duidelijker blijkt dat Jägerstätter kiest voor het eeuwige, tegen zijn dorpsgenoten, het gezag en zelfs zijn eigen gevoel in.

Daarbij wordt het glashelder dat hij “handelt vanuit een gelovige overtuiging. Het is zijn geweten dat geen ruimte biedt voor moorden, als er een God van liefde is die het goede voor mensen zoekt”. Die onwrikbaarheid groeide in hem, nadat door zijn huwelijk met Franziska “de Bijbel een levend boek voor hem werd”.

Als graankorrels in de aarde

Malick vertelt zijn verhaal in een schitterende beeldtaal. Die, en niet de woorden die klinken, leidt volgens De Jong naar een antwoord op alle vragen.

“Wat is de zin van een man die koppig weigert trouw te zweren aan antichristelijke machten en daardoor sterft onder de guillotine? Die is er niet – tenzij je ziet dat zulke mensen als graankorrels in de aarde zijn. Pas als ze sterven, kan uit hen nieuw leven groeien. Eeuwig leven.”

Film: A Hidden Life (2019), Verenigde Staten/Duitsland, 180 min. Regie: Terrence Malick, met o.a. August Diehl en Valerie Pachner

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.