<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

A night at the Louvre

Hettie van der Ven 1 oktober 2020
image
Foto: Patrick Langwallner - unsplash.com

Wanneer het populairste museum ter wereld een overzichtstentoonstelling inricht met werken van een van de grootste kunstenaars ooit, is succes verzekerd. En zo bleek in 2019: de grote expositie naar aanleiding van de vijfhonderdste sterfdatum van Leonardo Da Vinci trok ruim een miljoen bezoekers naar het Parijse museum.

Hoe anders is het anno 2020. Het coronavirus hield het Louvre vier maanden gesloten. Inmiddels mag er weer een beperkt aantal mensen naar binnen, met mondkapje op en een vaste looproute volgend.

Dichterbij dan ooit

Maar er is een troost, en niet eens zo’n schrale. Het museum liet de topexpositie van een jaar geleden vastleggen op beeld. ’s Nachts welteverstaan, wanneer de zalen leeg zijn en je als ‘bezoeker’ in intieme setting getuige mag zijn van de topwerken van meester Leonardo, waaronder elf van de twintig aan hem toegeschreven schilderijen.

Daarbij wordt flink uitgepakt: bombastische klassieke muziek, een intense voice-over en grootse camerabewegingen versterken de ervaring. Eigenlijk kom je als kijker dichterbij dan ooit.

Ernstig

Curatoren Vincent Delieuvin (afdeling schilderijen) en Louis Frank (afdeling prenten en tekeningen) werkten tien jaar aan de tentoonstelling.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Regelmatig komen ze in beeld om de bijzondere technieken en andere opmerkelijke vaardigheden die Leonardo toepaste toe te lichten. Dat doen ze ernstig, zich ten volle bewust van het kostbare en uitzonderlijke waarmee ze omringd zijn.

Goddelijke wetenschap

Aan de hand van thema’s als ‘Schaduw, licht, reliëf’, ‘Vrijheid’ en ‘Leven’ worden de belangrijkste werken en inzichten van Leonardo besproken. Bij sommige meesterwerken als De maagd op de rotsen en Madonna Benois wordt uitgebreid stilgestaan.

Steeds weer wordt het ultieme doel van de kunstenaar onderstreept: de realiteit van de beweging vangen en zo diep doordringen in de geheimen van het zichtbare. “Leonardo zag de schilderkunst als een goddelijke wetenschap die de wereld kan reconstrueren”, zo benadrukken de curatoren verschillende malen.

Bevoorrechte positie

Natuurlijk eindigt A night at the Louvre bij het bekendste werk van Leonardo, de Mona Lisa. Dankzij de extreem hoge beeldresolutie zie we de glimlachende dame scherper dan ooit tevoren. Je voelt je als kijker bevoorrecht om op deze manier getuige te mogen zijn van de hand van de meester.

Natuurlijk, er gaat niks boven daadwerkelijk museumbezoek, maar in deze tijden biedt de documentaire een waardevol alternatief.

Documentaire: A night at the Louvre, Leonardo Da Vinci (2020), Frankrijk, 90 min. Regie: Pierre-Hubert Martin, met conservatoren Vincent Delieuvin en Louis Frank.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.