fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Arctic

Hettie van der Ven 28 maart 2019
image

Overlevingsdrama’s zijn populair. Of ze nu goed of slecht aflopen, bioscoopbezoekers kijken vanuit het comfortabele rode pluche blijkbaar graag naar een medemens die afziet, lijdt, vecht, ploetert en de strijd met de elementen en zichzelf aangaat. In dit licht bezien is Arctic een film om van te watertanden.

Een man is met zijn vliegtuigje neergestort op de Noordpool. Omringt door een verblindende witte zee van sneeuw en ijs is hij al enige tijd aan het overleven. Hij heeft in levensgrote letters ‘SOS’ in de sneeuw gegraven, prutst met zijn brakke zendapparatuur en eet enkel rauwe vis. Alle dagen zijn hetzelfde. De sleur en de eenzaamheid zijn gekmakend.

Eindeloze strijd

Als kijker weet je niks van deze man. Wie is hij? Wat doet hij voor de kost? Heeft hij familie? Wat bracht hem naar het barre noorden? Geen van deze vragen wordt beantwoord. We zien enkel zijn strijd.

Wanneer een helikopter boven hem cirkelt, lijkt redding lijkt nabij. Maar helaas, door het slechte weer stort de heli neer. De piloot is op slag dood, de vrouwelijke medepassagier ernstig gewond en niet in staat tot bewegen of praten.

De mysterieuze man ontfermt zich met zijn beperkte middelen over haar en besluit, met de moed der wanhoop en een slee met daarop de creperende vrouw achter zich aan trekkend, naar een ver weg gelegen basisstation te lopen. Wat volgt, is een eindeloze, deprimerende onderneming met enkel een hongerige ijsbeer als spannend intermezzo.

Briljante hoofdrolspeler

De film kent maximaal drie regels gesproken woorden in anderhalf uur. Aan dialoog ontbreekt het volledig. En hoe prachtig sneeuwvelden ook zijn, ze worden vrij snel eentonig. Als een plot dan ook nog ontbreekt, kan Arctic nog slechts op één manier slagen: met een absoluut briljante hoofdrolspeler.

De debuterende Braziliaanse (!) regisseur Joe Benna kreeg het voor elkaar. Hij wist de Deense ster Mads Mikkelsen (bekend van o.a. Jagten en de rol van Hannibal uit de gelijknamige televisieserie) zo ver te krijgen wekenlang op een IJslandse sneeuwvlakte te bivakkeren.

Zowel het fysieke spel als de emoties van Mikkelsen overtuigen ten volle. Bij iedere stap die hij zet, verzwakt hij zichtbaar en de zorg waarmee hij zich over de jonge vrouw ontfermt, is ontroerend. “Je bent niet alleen”, zijn zo ongeveer alle woorden die hij tegen haar weet te prevelen. Misschien is dat op een ongenadige ijsvlakte ook wel het enige wat nog echt van waarde is.

Film: Arctic (2019), IJsland, 98 min. Regie: Joe Jenna, met o.a. Mads Mikkelsen.

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.