<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Ben is back

Hettie van der Ven 24 januari 2019
image

De openingsbeelden zijn idyllisch. Het is kerstavond, stralende moeder Holly begeleidt haar dochter tijdens de laatste koorrepetitie en jongste zoon vertolkt als schaap een glansrol in het kerstspel. Maar dan staat verloren zoon Ben onverwacht voor de deur. Hij is zwaar verslaafd en zou de kerstdagen in een afkickkliniek doorbrengen.

Met het verschijnen van de negentienjarige Ben slaat de vermeende idylle direct om in een nachtmerrie. Wijzer geworden door de ervaring van vele door Bens gedrag verstoorde kerstavonden, willen de meeste gezinsleden hem direct terugsturen naar de kliniek. Alleen moeder Holly (een glansrol van ‘La Roberts’) ontvangt haar zoon onvoorwaardelijk met open armen, hoewel ze direct haar sieraden en de inhoud van het medicijnkastje verstopt. Een compromis volgt. Ben mag één dag thuis zijn.

Verrassende vorm

Natuurlijk gaat het mis. Daarmee is de inhoud van Ben is Back niet verrassend, maar de vorm wel. Regisseur Peter Hedges (die zijn eigen zoon de getroebleerde Ben laat spelen) vervalt niet in talrijke flashbacks om het afglijdende pad te verbeelden, maar concentreert zich volledig op de 24 uur waarin Ben bij zijn familie is.

Tijdens de nachtmis wordt er ingebroken en wordt het hondje van de familie meegenomen door iemand uit het duistere dealernetwerk van Ben. Hij wil het beestje koste wat kost terugvinden en begint met zijn moeder een nachtelijke zoektocht, waarin ze alle pleisterplaatsen van zoonlief passeren. “Daar gebruikte ik.” “Daar heb ik iemand bestolen.” Valkuilen zijn er overal. Holly’s wanhoop groeit. Ze neemt Ben mee naar een kerkhof en schreeuwt: “Zeg me waar ik je moet begraven.” Ook Ben is ver heen. “Mensen willen me dood hebben. En terecht.”

Doodsoorzaak nummer 1

Drugsverslaving onder blanke, vaak welgestelde jongeren is in de Verenigde Staten op dit moment een snel groeiend probleem. Een overdosis is doodsoorzaak nummer 1 onder Amerikanen onder de vijftig jaar. Geen wonder, en goed, dat Hollywood wil waarschuwen, getuige ook het vergelijkbare, misschien iets geloofwaardiger Beautiful Boy, een film die KN in december nog recenseerde.

Ben is Back laat compromisloos de slopende werking van een verslaafde op het hele gezin zien. Maar bovenal gaat de film over onvoorwaardelijke liefde, misschien zelfs tegen beter weten in, van een moeder voor haar zoon.

Film: Ben is Back (2018), Verenigde Staten, 103 min. Regie: Peter Hedges, met o.a. Julia Roberts en Lucas Hedges.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.