Het Noorse Blind spot begint als een voortkabbelende familiefilm. Twee jonge meiden, vermoedelijk hartsvriendinnen, hebben handbaltraining. Na het douchen wandelen ze samen naar huis en babbelen zoals alleen pubermeiden dat kunnen. Over huiswerk, over hoe stom make-up is, over lekkere dingen, over het naderende examen.
Eenmaal bij haar thuis blijven we Tea volgen. Ze groet haar moeder die haar broertje in bed legt, eet een boterham en schrijft even in haar dagboek. Alles lijkt rustig, veilig en geborgen. Tot Een Zeker Moment. Een verschrikkelijk moment. Einde rust en veiligheid.
Opeens, vanuit het niets, is er paniek, wanhoop, chaos, hysterie, shock. Bij Maria, de moeder van Tea, en later ook bij haar vader Anders. Als kijker maak je een rit in een auto mee, een ambulance volgend, de gecoördineerde chaos in het ziekenhuis, het lange wachten, de vele vragen. Het niet weten en bovenal het niet begrijpen.
Blind spot is opgenomen in real time, dus in één lange take. Dit zorgt ervoor dat er in het begin van de film ogenschijnlijk niks gebeurt. Voor de wandeling van de meiden naar huis wordt bijvoorbeeld bijna een kwartier de tijd genomen.
Daarbij wordt in de hele film geen gebruik gemaakt van montage of muziek. Dit voorkomt krachtige manipulatie of suggestie door techniek en andere kunstmatige ingrepen. Als kijker word je zo veel mogelijk de echte wereld vol rauwe emoties ingetrokken. Emoties die geheel voorstelbaar zijn.
Een mooie rol is er voor verpleger Martin, die de ouders wijze woorden toespreekt. “Het is lastig om te weten wat er door het hoofd van je kind gaat. Soms willen ze de zorgen en de verantwoordelijkheden die hun ouders dragen van hen overnemen. Vreugde brengen, terwijl ze zelf sombere gedachten hebben.”
De grens tussen (ogenschijnlijke) onbezorgdheid en allesoverheersende wanhoop blijkt soms flinterdun te zijn.
Blind spot is allerminst opwekkend. De film stelt een zeer complexe vraag aan de orde. In hoeverre mag je en kun je van ouders verwachten dat ze volledig op de hoogte zijn van dat wat hun kind bezighoudt?
Kinderen kunnen een ondoorgrondelijke binnenwereld hebben die veelal verhuld blijft, zoveel maakt Blind spot zeker duidelijk.
Film: Blind spot (2018), Noorwegen, 109 min. Regie: Tuva Novotny, met o.a. Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen en Oddgeir Thune.
Blind spot is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform picl.nl.