<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Burden

Hettie van der Ven 6 augustus 2020
image

Het waargebeurde verhaal over Mike Burden ging al in 2018 in première in de Verenigde Staten. De recente wereldwijde Black Lives Matter-demonstraties hebben ervoor gezorgd dat de film nu ook in Nederland te zien is.

Burden speelt zich af in het kleine Laurens in South Carolina, anno 1996. Een groep blanken zonder geld of opleiding, die zichzelf met enige trots rednecks noemen, leven en werken samen. Ze dragen de Ku Klux Klan met trots een warm hart toe.

De racistische gemeenschap opent zelfs een KKK-museum (“De zwarten eren Martin Luther King en de Joden herdenken de Holocaust, dus wij mogen dit hebben”). Een regelrechte provocatie richting de zwarte buurtbewoners, die hier onder leiding van dominee Kennedy met zo veel mogelijk mildheid en zelfbeheersing tegen in opstand komen. “We moeten leren om kleurenblind te worden”, zo stelt de dominee.

De liefde of de Klan

In deze grimmige en onrustige sfeer wordt Mike Burden – overtuigd Klan-lid en beoogd kroonprins van de lokale KKK-beweging – verliefd op alleenstaande moeder Judy. Zij beschouwt zichzelf weliswaar als white trash maar moet niks hebben van de racistische denkbeelden van Mike en ze dwingt hem tot een keuze: hun liefde of de Klan.

Mike kiest voor Judy, waarna direct de schokkend grote macht van de Klan duidelijk wordt. Ze verliezen hun banen en hun huis en worden bedreigd en mishandeld. “De arm van de Klan reikt ver”, zo wordt subtiel opgemerkt.

Enorme naastenliefde

Gelukkig is daar de dominee, die het dolende drietal vanuit een enorme naastenliefde in huis neemt, tot ongenoegen van zijn omgeving. Wanneer hij gewaarschuwd wordt voor de ‘last’ (de letterlijke betekenis van het woord burden) waar hij zich over ontfermt, stelt hij slechts: “Ik ken hem als broeder van Christus.”

Gebaseerd op schokkende feiten

Er is genoeg op Burden aan te merken. Goed en slecht worden tamelijk ongenuanceerd tegenover elkaar geplaatst en de omslag die hoofdpersonage Burden doormaakt is abrupt en daarmee niet helemaal geloofwaardig. Maar Burden is geen fictie. Burden is geen verhaal van lang geleden.

De film is gebaseerd op feiten. Schokkende feiten. In 1996 werd er ‘gewoon’ een KKK-museum geopend. Misschien wel meer dan ooit blijkt Black Lives Matter een thema van alle tijden. Het is daarom goed dat Burden een groot podium krijgt.

Film: Burden (2018), Verenigde Staten, 117 min. Regie: Andrew Heckler, met o.a. Garrett Hedlund, Andrea Riseborough, Forest Whitaker en Tom Wilkinson.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.