<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Calamity

Hettie van der Ven 28 maart 2021
image

Wellicht zegt de naam ‘Calamity Jane’ u iets? Het was de meest onverschrokken dame in het door mannen geregeerde Wilde Westen van Amerika in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ze droeg een soldatenuniform en was altijd op zoek naar avontuur, waarmee ze een voorbeeld was voor de onafhankelijke vrouwen van haar tijd. (En eeuwige roem vergaarde: ze was het hoofdpersonage in twee Lucky Luke-albums en Doris Day vertolkte haar in een film).

Een karvaan van huifkarren

De nieuwe animatie Calamity gaat over de jeugd van de vrouw, de dan twaalfjarige Martha Jane. Haar moeder is overleden. Samen met haar vader en jongere broertje en zusje trekt ze in een karavaan van huifkarren door het gevaarlijke gebied. Ze worden gepest, want ze zijn arm en vader is niet zo handig. Wanneer hij een ongeluk krijgt, ontfermt Martha Jane zich over het gezin. Ze leert zichzelf lasso werpen, trekt een broek aan – “Veel praktischer dan een jurk” – en knipt haar haren kort. Wanneer ze op de bok klimt om het paard te mennen, wordt ze teruggefloten door de aanvoerder van het gezelschap: “Doe niet zo onnozel, meisje.” Het is duidelijk dat Martha Jane nog een flinke strijd te voeren heeft. Wanneer ze onterecht van diefstal wordt beschuldigd, besluit ze er alleen vandoor te gaan om de echte dief te vinden. Vele avonturen volgen.

De handgetekende animatiestijl van Calamity is opmerkelijk eenvoudig te noemen. En worden grote kleurvlakken gebruikt en geen binnenlijnen. De vergezichten over de prairie lijken soms op een impressionistisch schilderij. De gezichten hebben nauwelijks details. Des te knapper is het dat je toch helemaal meeleeft met het dappere, stoere meisje. Waardering voor Calamity kwam er dan ook op het gerenommeerde animatiefestival van Annecy en het Nederlandse Cinekid, waar de film in 2020 met de hoofdprijzen naar huis ging.

Trouw aan jezelf blijven

De boodschap van Calamity is overduidelijk. Houd koers op je eigen weg, blijf trouw aan jezelf en je idealen en uiteindelijk zal je omgeving je accepteren. Martha Jane krijgt al het respect dat ze verdient en zelfs een belangrijke rol binnen haar karavaan. “Voortaan wijs jij ons de weg”, zo klinkt het. En dat doet ze, gewoon in lange broek en met korte haren.

 Film: Calamity (2020), Frankrijk/Denemarken, 85 min. Regie: Rémi Chayé, met Nederlandse stemmen van o.a. Venna van den Bosch en Vera Mann. Deze film is tegen betaling te zien via picl.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.