<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Can you ever forgive me?

Hettie van der Ven 8 maart 2019
image

“Trek eens schone kleren aan, word aardiger, blijf van de drank af en leer ‘Alsjeblieft’ en ‘Dankjewel’ zeggen. Als onbekende kun je het je niet permitteren om een bitch te zijn.” Het zijn pittige woorden die de Amerikaanse schrijfster Lee Israel te horen krijgt van haar literair agent.

Troosteloos bestaan

Ze heeft een paar succesvolle biografieën op haar naam staan, maar leidt inmiddels – New York, begin jaren negentig van de vorige eeuw – een eenzaam en vrij troosteloos bestaan. Ze heeft geen vrienden, geen werk en geen geld. Ze sjokt over straat in een smoezelige spencer en een gestolen jas, heeft een kapsel dat die naam niet verdient en drinkt voortdurend whisky. Het enige wezen met een kloppend hart waar ze om geeft, is haar kat Jersey.

Dan ontdekt Israel bij toeval dat brieven van literaire grootheden veel geld opleveren onder verzamelaars. En jawel, ze blijkt een meestervervalser. Met de al even drankzuchtige, homoseksuele en immer vrolijke en flamboyante drugsdealer Jack Hock als handlanger weet ze op haar antieke typemachines uiteindelijk zo’n vierhonderd brieven te verzinnen en te verkopen voordat ze wordt opgepakt. Let wel: Can you ever forgive me? is geen fictie, maar gebaseerd op het daadwerkelijke levensverhaal van Lee Israel, die voor haar overlijden in 2014 haar autobiografie schreef.

Ingetogen film

Er is iets wonderlijks aan de hand met deze film. Hoewel Israel hartstikke crimineel is, tamelijk onsympathiek en zelfs voor de rechter geen greintje spijt betuigt, krijg je als kijker geen hekel aan haar. Integendeel. Er ontstond bij mij, en ongetwijfeld ook bij veel andere kijkers, een soort mededogen, zeker wanneer ook nog haar geliefde kat overlijdt.

Dit zegt veel over het fantastische spel van comédienne Melissa McCarthy in haar eerste serieuze rol. “Ik kan niet zeggen dat ik spijt heb”, zo stelt Israel. “Voor het eerst was ik trots op mijn werk.” Maar ze zegt ook, schrijnend eerlijk: “Ik had gehoopt dat ik wat meer was dan dit.”

De film kent geen happy end. Daar leent het echte leven zich nu eenmaal niet altijd voor. Can you ever forgive me? is een ingetogen film over eenzaamheid, neerslachtigheid, minderwaardigheid en isolement. Vaak treurig, zo nu en dan grappig en soms ronduit aandoenlijk.

Film: Can you ever forgive me? (2018), Verenigde Staten, 106 min. Regie: Marielle Heller, met o.a. Melissa McCarthy en Richard E. Grant.