<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Green Book

Hettie van der Ven 14 februari 2019
image

De titel van deze film verwijst naar The Negro Motorist Green Book, een halverwege de vorige eeuw daadwerkelijk bestaand reisgidsje met daarin een overzicht van veilige overnachtingsplekken voor Afro-Amerikaanse reizigers.

De ongeschoolde, grofgebekte en ongenuanceerde Tony Lips krijgt dit boekje mee wanneer hij als chauffeur en bewaker gedurende een aantal weken de intellectuele, zeer beschaafde, wereldberoemde én zwarte concertpianist dr. Don Shirley gaat begeleiden tijdens een tournee door de zuidelijke staten van Amerika.

Het is 1962, rassensegregatie is nog aan de orde van de dag en als kleurling door staten als Kentucky, Alabama en Mississippi reizen is ronduit gevaarlijk.

Tegenpolen

Twee tegenpolen op road trip: er zijn originelere invalshoeken voor een film denkbaar. Regisseur Peter Farrelly (vooral bekend van komische kassuccessen als Dumb and Dumber (1994) en There’s something about Mary (1998) zet het waargebeurde verhaal ook nog eens zwaar aan.

De half Italiaanse familieman Tony heeft losse handjes, afgrijselijke eetgewoonten en gooit thuis glazen direct in de vuilnisbak wanneer twee getinte klusjesmannen er water uit hebben gedronken. Dr. Don echter is fijnzinnig, heeft last van smetvrees en droomt van een klassieke pianocarrière, maar is door zijn huidskleur veroordeeld tot het lichtere repertoire.

Clichés

Daarmee is Green Book een soort nieuwe Driving Miss Daisy, met dien verstande dat de chauffeur hier de blank is en de welgestelde passagier zwart.

Clichés worden niet vermeden: Tony begrijpt niet dat zijn cliënt geen kip eet en Aretha Franklin niet kent, want dat is toch ‘zijn’ eten en ‘zijn’ muziek. Dr. Don daarentegen probeert zijn chauffeur betere manieren en taalgebruik bij te brengen.

Weinig verrassend: naarmate de reis vordert en de discriminatie onderweg grimmiger wordt, groeit het tweetal naar elkaar toe.

Topacteurs

Dat alle platitudes uiteindelijk toch tot een goede film leiden is voor een groot deel toe te schrijven aan twee topacteurs, Viggo Mortensen (o.a. Lord of the Rings) en Mahershala Ali (o.a. House of Cards) die elkaar ook nog eens verder omhoog stuwen.

Green Book is met vijf Oscarnominaties (waaronder eentje voor beste film) nogal rijkelijk bedeeld in de beeldjesparade. Tegenstellingen uitvergroten is niet per se een bijzondere verdienste. Maar tegelijkertijd lukt het Green Book ook om een nog altijd belangrijk thema lichtvoetig te brengen maar de urgentie ervan niet verloren te laten gaan, en dat is knap.

Film: Green Book (2018), Verenigde Staten, 130 min. Regie: Peter Farrelly, met o.a. Viggo Mortensen en Mahershala Ali.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.