fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Honeyland

Hettie van der Ven 23 april 2020
image

In het sprookjesachtige Honeyland draait alles om het leven van Hatidze, een vrouw van begin vijftig en de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Samen met haar oude, volstrekt afhankelijke moeder leeft ze in de ruige bergen van Noord-Macedonië. Stromend water en elektriciteit zijn er niet. Het beetje geld dat nodig is, verdient Hatidze met het verzamelen van honing.

Ze weet precies de plekken in de rotsen te vinden, soms aan levensgevaarlijke bergrichels, waar de bijenkolonies zich schuilhouden. Ze hanteert altijd de regel ‘Neem de helft van de honing en laat de andere helft voor de bijen’. Af en toe verkoopt ze wat potten op de markt van Skopje, op vier uur reizen van haar huisje. Hatidze zorgt ervoor dat mens en natuur met elkaar in evenwicht blijven.

Harmonie verloren

Dit evenwicht wordt bruut verstoord wanneer een gezin van seizoenarbeiders arriveert, bestaande uit ruziënde ouders, zeven losgeslagen kinderen en een verwaarloosde kudde koeien. Het zijn de nieuwe buren van Hatidze, op elkaar gepakt in een gammele caravan.

Alle monden moeten gevoed worden, dus vader ziet ook wel wat in de lucratieve bijenhandel. En wat nou, maar de helft van de honing nemen? De gevolgen zijn voorspelbaar. De bijen gaan dood en van de zo gekoesterde harmonie is niks meer over.

Onvergetelijke beelden

De twee filmmakers ontdekten Hatidze bij toeval, toen ze de omgeving aan het verkennen waren voor een heel ander project. Door nog meer toeval kruist ook de nomadenfamilie het pad van de film, waarmee er welkome dramatiek en spanning worden toegevoegd.

Er wordt over een periode van drie jaar gefilmd. Honeyland biedt onvergetelijke beelden, waarvoor enkel natuurlijk licht is gebruikt. Voor de beelden in het vervallen huisje was alleen een olielampje beschikbaar.

Welhaast bijbelse boodschap

Behalve een film over een nagenoeg verloren ambacht in een gebied waar de tijd heeft stilgestaan, is Honeyland ook een leerzame parabel over een eenvoudig en tevreden leven met respect voor de omgeving versus een onnadenkende drang naar bezit en schrijnende zelfoverschatting.

Koester alle natuurlijke hulpbronnen, klein en groot, zo leert Honeyland. Een bijzonder actueel onderwerp in deze tijd. En bovenal: wie alleen maar neemt, heeft uiteindelijk niks meer. Een welhaast bijbelse boodschap.

Documentaire: Honeyland (2019), Noord-Macedonië, 89 min. Regie: Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov, m.m.v. o.a. Hatidze Muratova en Nazife Muratova

Honeyland is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform picl.nl.