<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

‘Hoopvol nieuws moet verteld worden’: Parochie maakt paasfilm voor een breed publiek

Luuk van den Einden 24 maart 2023
image
De paasfilm 'Kom overeind' van de Lievevrouweparochie vertelt een modern paasverhaal. "We willen laten zien dat Jezus leeft en relevant is." Foto: Fredi Hagedoorn

Met de paasfilm Kom overeind wil de Lievevrouweparochie van Bergen op Zoom laten zien dat het paasverhaal van alle tijden is. Het is alweer de derde keer dat de parochie een film maakt: “Er zijn al aanmeldingen van mensen die volgend jaar mee willen doen.”

Journaliste Chris heeft last van faalangst. Ze wil solliciteren bij de goednieuwsrubriek van de krant, waarvoor ze op zoek gaat naar hoopvolle verhalen. Maar telkens als ze een verhaal vindt, lukt het haar niet dat goed op te schrijven. Zal ze haar faalangst overwinnen? Zal ze overeind komen en in zichzelf gaan geloven?

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kom overeind is de nieuwe paasfilm van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom. Amateurtoneelspelers en kerkgangers uit de regio vertolken het verhaal onder leiding van pastoraal werkster Fredi Hagedoorn, die zowel het script en de regie als het regelen van acteurs voor haar rekening heeft genomen.

Hoopvol nieuws

“Ik werd moedeloos van al het slechte nieuws rondom het klimaat, Oekraïne en de toekomst van de Kerk”, vertelt ze over de aanleiding voor de film. “Ik zat in een dip, maar toen hoorde ik een bericht op de radio over iemand die een ander heeft gered.”

Ook het boek Overeind komen met Petrus van de Antwerpse bisschop Johan Bonny inspireerde haar. “De bisschop schrijft dat de verrijzenis nu nog steeds plaatsvindt daar waar mensen uit hun ellende overeind komen.”

Derde film

Dat thema staat dan ook centraal in de film, waarin het verhaal van journaliste Chris gecombineerd wordt met persoonlijke getuigenissen. “Hoopvol nieuws moet ook verteld worden, vandaar dat het Emmausverhaal een rol speelt”, legt Hagedoorn uit. “Alles komt uiteindelijk samen in de kerk.”

Kom overeind is de derde paasfilm die de parochie produceert. Het idee om films te gaan maken ontstond in coronatijd, toen de paasactiviteit voor kinderen in de kerk niet door kon gaan. “Toen zijn we een hoorspel en later films gaan maken rondom meerdere liturgische hoogtepunten”, aldus Hagedoorn.

Traditie

De paasfilm bleef ook na corona, “omdat dat het grootste en meest hoopvolle verhaal is, ook voor mensen die weinig of niet in de kerk komen”, zegt ze. Daarom wordt de film ook uitgezonden op de lokale zender ZuidWest TV. Die zender heeft ook de opname van de film mogelijk gemaakt.

Daarmee kan voorzichtig van een nieuwe traditie gesproken worden, want de paasfilms worden goed ontvangen in de streek: “Hier in Bergen op Zoom zeggen we wel: als iets twee keer gebeurt, is het een traditie. Er zijn al aanmeldingen van mensen die volgend jaar mee willen doen.” De reacties zijn vooralsnog louter positief: “De verhalen worden ontroerend gevonden, ze maken veel los bij mensen.”

Missionair zijn

“We willen laten zien dat Jezus leeft en relevant is, altijd en overal. Hij houdt zich bezig met mensen, wij zijn ertoe geroepen om hetzelfde te doen”, vertelt Hagedoorn.

https://www.kn.nl/donaties/

De film is volgens haar een manier om missionair te zijn; niet alleen omdat hij mensen warm maakt om Pasen in de kerk te vieren, maar ook omwille van wat hij onder de mensen binnen het project teweegbrengt. “De acteurs hebben ook vragen: voor hen is het ook vaak een hernieuwde kennismaking met het geloof.”

Kom overeind is te bekijken op de website van de Lievevrouwparochie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.