<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Just Mercy

Hettie van der Ven 7 mei 2020
image

Een film waarin zwart en wit letterlijk tegenover elkaar staan. Een film die er na afloop voor zorgt dat je met gebalde vuisten van woede over zoveel onrecht in je stoel zit. En een film die dankbaar stemt dat barmhartige goedheid nog lijkt te bestaan. Just Mercy is het allemaal.

Rammelend proces

Het waargebeurde verhaal begint in 1986. In Monroe County, gelegen in de zuidelijke, nog zeer racistische staat Alabama wordt een jong, blank meisje vermoord. Het lukt de politie niet om een dader te vinden en de maatschappelijke druk om een schuldige aan te wijzen is groot.

Dus wordt in 1987 de zwarte houthakker Walter McMillian veroordeeld tot de doodstraf. Zonder sluitend bewijs, na een rammelend proces. Het OM heeft enkel de verklaring van een psychisch labiele blanke crimineel in handen, die – onder druk gezet – gaat voor strafvermindering.

Ambitieuze advocaat

En dan is daar Bryan Steverson, een jonge, ambitieuze advocaat. Hij is net afgestudeerd aan Harvard en verhuist als onervaren, zwart broekie naar Alamaba om zich daar als pro-Deoadvocaat in te zetten voor een eerlijke rechtsgang van terdoodveroordeelden. “Heel veel mensen zullen boos op je worden”, waarschuwt zijn moeder hem als hij vertrekt.

En wat krijgt ze gelijk. Toch blijft Steverson met een ongekend lange adem vechten voor de waarheid en voor gerechtigheid. De advocaat richt uiteindelijk het Equal Justice Initiative op. Samen met zijn team bewijst hij in de loop der jaren de onschuld van 140 terdoodveroordeelden.

Ingetogen strijd

Just Mercy is gebaseerd op het gelijknamige boek van Steverson zelf. Het daarin geschetste verhaal wordt door de regisseur netjes en stap voor stap gevolgd. Het is bijna ongeloofwaardig hoe groot het bord voor de kop van alle domme en koppige blanken in deze film is en hoeveel warmte en hartelijkheid daartegenover de donkere gemeenschap uitstraalt.

Ongenuanceerd? Soms wellicht, maar in deze context helaas ook vaak de bewezen waarheid. De uitspraken van Steverson zijn bitter. “Wij accepteren een systeem waarbinnen je rijk en schuldig beter af bent dan wanneer je arm bent en onschuldig.” Hoewel je verwacht dat hij uit onmacht een keer ontploft, blijft Steverson immer ingetogen strijden voor barmhartigheid en genade. Een bijzonder inspirerende film.

 Film: Just Mercy (2019), Verenigde Staten, 137 min. Regie: Destin Daniel Cretton, met o.a. Michael B. Jordan, Jamie Foxx.

Just Mercy is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform pathe-thuis.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.