fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

La belle époque

Hettie van der Ven 14 mei 2020
image

Met zijn bedrijf Tijdreizigers heeft zakenman en regisseur Antoine goud in handen. Voor een enorme som geld kunnen gefortuneerden een periode naar keuze uit het verleden herbeleven.

Een dagje Marie-Antoinette zijn aan het Franse hof? Onderhandelen met Hitler? Een goed gesprek voeren met Ernest Hemingway? Het is allemaal mogelijk. Acteurs en setbouwers doen er onder leiding van Antoine alles aan om nep net echt te laten lijken. Historisch re-enactment of fysieke herbeleving: geef er een naam aan.

Terug in de tijd

Victor kan na 45 jaar huwelijk wel een inspirerende impuls in zijn leven gebruiken. Zijn vrouw Marianne heeft hem de deur uitgezet. Ze zijn elkaar kwijtgeraakt. Marianne rijdt in een elektrische auto, kikt op de nieuwste gadgets en zet in bed een VR-bril op om zo in spannender werelden te geraken.

Victor daarentegen snurkt in een geruite opapyjama. Hij is het ‘vroeger-was-alles-beter’-type. De moderne tijd ontgaat hem volledig. Van zijn welgestelde zoon krijgt hij een arrangement bij Tijdreizigers cadeau. Hij kiest ervoor om terug te gaan naar La belle époque, een bar in Lyon. Meer precies wil hij terug naar 16 mei 1974, de dag waarop hij zijn Marianne voor het eerst ontmoette.

Komisch liefdesverhaal

La belle époque is op de eerste plaats een komisch liefdesverhaal dat voortdurend schakelt tussen heden en verleden. Maar er is nog veel meer. Margot, die in de gecreëerde wereld van 1974 Marianne moet spelen, heeft in het echte leven een relatie met regisseur Antoine.

“Hou op met die regen”, sist ze Antoine toe, wanneer die op een neerslagknop duwt. Victor heeft het niet in de gaten. Hij is opnieuw verliefd aan het worden.

Bekende boodschap in een origineel jasje

Het scenario van La belle époque zit vernuftig in elkaar. Er wordt gesprongen tussen toen en nu en tussen echt en nep. “Ontdek je verbeelding”, zo zegt Antoine op enig moment tegen Victor en dat is misschien ook wel de belangrijkste boodschap aan de kijker.

En ook: blijf niet hangen in het verleden of in je verlangen naar nostalgie, daar is het leven te kort voor. Koester wat je al hebt. Een weinig originele boodschap wellicht, maar wel eentje die met regelmaat herhaald mag worden. Bovendien verpakt La belle époque ’m in een fijn en origineel jasje.

Film: La belle époque (2019), Frankrijk, 115 min. Regie: Nicolas Bedos, met o.a. Daniel Auteuil, Guillaume Canet en Doria Tillier.

La belle époque is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform picl.nl.