<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Minding the Gap

Hettie van der Ven 14 maart 2019
image

Skateboarden. Op een smal plankje met daaronder kleine wieltjes zo hard mogelijk over stoepen, wegen, trappen, moeilijke randjes en obstakels vliegen. Vermoedelijk zijn er onder de KN-lezers weinig fanatieke boarders te vinden en ik denk dat zelfs de interesse voor de sport beperkt is.

Waarom dan toch aandacht voor een film over skateboarden? Omdat Minding the Gap daar enkel bij het kijken met een vluchtige blik over gaat. Wie zich ervoor open stelt, ziet een indringende documentaire over drie vrienden die opgroeien in het sfeerloze, haast grimmige Amerikaanse stadje Rockford (Illinois).

Er is veel werkeloosheid en criminaliteit. Hoewel ze heel verschillend zijn(alleen al omdat de Zack blank is, Kiere Afro-Amerikaans en Bing Aziatisch-Amerikaans), blijken de jongens veel overeenkomsten te hebben.

Dominante en agressieve vaders

Aanvankelijk lijkt Minding the Gap een skatefilm zoals er wel meer zijn: snelle beelden van jongeren die spectaculaire trucs uithalen, zeer uitgelaten zijn, nog grover gebekt en alles weglachen. Zo ook Zack en Kiere, die door mede-skater Bing worden gevolgd vanaf een skateboard en met een camera in de hand. Let wel, dit houdt hij twaalf jaar vol. En wat wellicht als grap begint, ontwikkelt zich meer en meer tot een waardevol filmproject.

Alle drie de jongens worden thuis mishandeld door een dominante en agressieve vader. Warmte kennen ze niet, een voorbeeld hebben ze niet. Het liefst ontsnappen ze zoveel mogelijk aan hun leefomgeving die niet inspireert en weinig kansen biedt. Skaten is een uitlaatklep en het skatepark hun veilige haven. “Skateboarden is meer mijn familie dan mijn echte familie”, zo verzucht Kiere. Een close-up van de onderkant van een skateboard toont de tekst: ‘Dit geneest hartzeer.’

Meedogenloos eerlijk

Naarmate de jaren voorbijgaan, wordt Zack vader. Hij gaat steeds meer drinken en lijkt in het patroon van zijn eigen vader te vervallen. Kiere woont nog thuis en ploetert als afwasser. Van man achter de camera neemt Bing meer en meer een positie ervoor in. Hij interviewt op confronterende wijze zijn moeder: “Waarom heb je het geweld van mijn stiefvader toegestaan?”

In hun zoektocht naar levensvulling en volwassenheid blijft het skaten afleiding en plezier bieden. Minding the Gap, dat naast veel lofuitingen een Oscarnominatie ontving voor beste documentaire, is ontroerend, authentiek en meedogenloos eerlijk.

Documentaire: Minding the Gap (2018), Verenigde Staten, 93 min. Regie: Bing Liu, met o.a. Zack Mulligan, Kiere Johnson en Bing Liu.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.