“Waarom willen jullie een plek bezet houden die ook naar een man had kunnen gaan?” Het zijn in 1956 de warme welkomstwoorden van de decaan van de Harvard Law School, de rechtenfaculteit van de prestigieuze Amerikaanse universiteit.
Sinds een paar jaar wordt er tussen de vijfhonderd eerstejaars in zwarte pakken een handvol ambitieuze vrouwen gedoogd, maar niet van harte. Ze worden uitgelachen, op de proef gesteld en tekortgedaan.
Het weerhoudt de jonge Ruth Bader Ginsberg er niet van om met rechte rug en vastbesloten blik haar levensdoel na te jagen: alle artikelen binnen de Amerikaanse grondwet laten aanpassen die discriminatie op basis van geslacht toestaan.
Haar man en later ook haar dochter steunen haar onvoorwaardelijk, maar verder is het een eenzame strijd. Wanneer ze na haar studie bij een advocatenkantoor wil gaan werken, wordt ze keer op keer afgewezen.
De opgevoerde redenen: “We hebben al een vrouw in dienst en waarom zouden we er nog één willen?” en “Als we je aannemen zouden de vrouwen van onze advocaten maar jaloers worden.”
Uiteindelijk belandt ze met tegenzin in het onderwijs. Na de motiverende woorden van haar man dat ze op die manier toch advocaten traint om de wereld te veranderen, barst ze uit: “Dat wil ik zélf doen!”
Het zal haar lukken. Samen met haar man neemt ze in 1970 een specifieke zaak aan waarin een man enkel vanwege zijn mannelijkheid geen belastingaftrek ontvangt.
De overwinning die ze behalen, schept een precedent dat het mogelijk maakt om ook de 178 andere wetten die mannen en vrouwen ongelijkwaardig behandelen aan te pakken. Wetten die, in de woorden van ‘RBG’, “obstakels vormen voor de carrières van onze kinderen”.
On the Basis of Sex is een uiterst degelijke biografische film over de inmiddels 86-jarige juriste, die in 1993 onder president Clinton als een van de negen rechters toetrad tot het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.
‘Degelijk’ is eigenlijk wel het laatste wat past bij de uiterst flamboyante Ginsberg, die aan het einde van de film nog even door het beeld wandelt, inmiddels met een iets minder rechte rug maar nog altijd met die scherpe blik. Verrassend is On the Basis of Sex allerminst, maar het verhaal is nog altijd actueel en van belang om te blijven vertellen.
Film: On the Basis of Sex (2018), Verenigde Staten, 120 min. Regie: Mimi Leder, met o.a. Felicity Jones, Armie Hammer en Justin Theroux.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.