fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Out stealing horses

Hettie van der Ven 30 april 2020
image

“Ik heb er mijn hele leven naar verlangd alleen te zijn op een plek als deze.” Het is de stem van de 67-jarige Trond die klinkt. Hij heeft net een eenvoudig huisje in het ruige oosten van Noorwegen betrokken, waar hij als puber al ooit een zomer doorbracht.

Trond is een paar jaar geleden weduwnaar geworden. Daarvoor leefde hij bijna veertig jaar gelukkig samen met zijn vrouw in Zweden. Nadat zij is verongelukt, wil Trond enkel nog rust. Het is winter 1999, vlak voor de millenniumwisseling. Trond laat de festiviteiten aan zich voorbij gaan. “Ik wil zo diep mogelijk slapen zonder dood te zijn.”

Traumatische gebeurtenissen

De ontmoeting met zijn buurman Lars echter, verandert alles. Lars blijkt een bekende uit zijn jeugd te zijn die een belangrijke rol speelde in de gedenkwaardige zomer van 1948, die Trond samen met zijn vader in een huis diep in de bossen doorbracht. Die dagen vulden zich voor Trond met hout kappen met pa en wilde paarden vangen met zijn vriend Jon. Tot er een tragisch ongeluk plaatsvond.

Trond wil zijn verleden niet oprakelen, maar zijn hernieuwde ontmoeting met Lars laat hem geen andere keuze. Out stealing horses schakelt voortdurend tussen 1999 en 1948 en beetje bij beetje wordt alles duidelijk.

Er gebeurt die zomer veel. Te veel wellicht, voor een jongen van vijftien. Traumatische gebeurtenissen, een eerste verliefdheid, het onaantastbare beeld van zijn vader als held dat wordt aangetast: zelfs vijftig jaar na dato brengen de herinneringen Trond uit evenwicht. Zijn geest staat niet meer stil.

Om over na te denken

Na het zien van Out stealing horses zijn het wellicht de prachtige natuurbeelden die het meest beklijven: in de winter van 1999 ligt er een enorm pak sneeuw, in de zomer van 1948 is het stralend weer. De gelijknamige literaire bestseller van Per Petterson is namelijk wat terughoudend verfilmd. De personages houden veel voor zichzelf, wat veel ruimte voor interpretatie biedt.

Duidelijk is dat de vader-zoonrelatie centraal staat. Hoewel Tronds vader zijn zoon in de steek laat, brengt hij hem ook enkele cruciale levenslessen bij. Zoals tijdens het weghalen van de brandnetels: “We beslissen zelf wanneer het pijn doet.” Een uitspraak die een levenlang echoot in Tronds hoofd. Out stealing horses is een film om over na te denken.

Film: Out stealing horses (2019), Noorwegen, 122 min. Regie: Hans Petter Moland, met o.a. Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann.

Out stealing horses is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform PICL.