fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Grinch

Hettie van der Ven 4 januari 2019
image

Het fictieve stadje Whoville verheugt zich op Kerstmis. De voorbereidingen verlopen uitbundig en alle inwoners zijn opgewonden. Dit geldt zeker voor de kleine Cindy-Loe. Ze is dol op kerst en vraagt aan de Kerstman hulp voor haar moeder, die erg hard moet werken.

Ondertussen zijn de cadeautjes, de kitscherige kerstversiering en de lekkernijen niet aan te slepen. Dit tot grote ergernis van het felgroene, harige, zonderlinge en zeer humeurige monster The Grinch. Hij heeft een bloedhekel aan kerst. Samen met zijn brave bediende en trouwe handlanger hond Max en corpulent rendier Fred beraamt hij een plan om het kerstfeest definitief van de mensen te stelen.

Minder angstaanjagend

Dit vrij dunne verhaaltje is in 1957 geschreven door gerenommeerd kinderboekenschrijver Dr. Seuss (pseudoniem van Theodor Seuss Geisel) en is met name in de Verenigde Staten een klassieker. Al in 1966 werd er een animatiefilm van gemaakt en in 2000 een live-action versie met Jim Carrey als The Grinch.

Deze derde versie van The Grinch is bijzonder kindvriendelijk. Het vrij boosaardige monster is wat minder angstaanjagend geworden (zeker wanneer hij in de nog vroege ochtend in zijn degelijke witte onderbroek midden in de kamer staat) en is bovenal enorm… chagrijnig. Boven in de bergen leidt hij in zijn grot een solistisch bestaan.

Liefdevolle boodschap

Als tegen Kerstmis net zijn boodschappen op zijn en hij de stad in moet, wordt hij gek van al het gezang en de vrolijkheid. “Jingle bells, wat een hel”, zo bromt hij voor zich uit. Het is mede dankzij Cindy-Loe dat The Grinch ontdekt dat hij misschien vooral heel bang is om alleen te zijn en dat samen zijn, zeker tijdens Kerstmis, toch erg fijn is.

Zeker, de waarde van vriendelijkheid en van een warm, open huis en hart voor iedereen druipt zo ongeveer van The Grinch af. Meer dan een vleugje van de christelijke kersttradities is er in de hele film echter niet te vinden (alleen de klanken van ‘Stille Nacht’ en ‘God rest ye Merry Gentlemen’ klinken zo nu en dan). Desalniettemin is The Grinch warmhartig, grappig, optimistisch en royaal voorzien van een liefdevolle boodschap, dus prima vermaak voor tijdens de kerstdagen. Leuk voor het hele gezin!

Film: The Grinch (2018), Verenigde Staten, 90 min. Regie: Yarrow Cheney en Scott Mosier , met stemmen van Benedict Cumberbatch, Cameron Seely en Pharrell Williams (originele versie) of Carlo Boszhard, Kee Derwig en Fedja van Huêt (Nederlandse versie).