fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The king of Staten Island

Hettie van der Ven 16 juli 2020
image

Wanneer vooraf bekend is dat een film voor een groot deel op het echte leven van de regisseur of hoofdrolspeler is gebaseerd, heeft dat vaak invloed op wat het verhaal met me doet. Volgens mij wordt mijn blik wat milder. Dit is zeker het geval bij The king of Staten Island, over het leven van de 24-jarige Scott Carlin.

Moeizame weg naar volwassenheid

Scott is geboren en getogen op Staten Island, een van de vijf New Yorkse stadsdelen. Hoewel hij qua leeftijd het kind-zijn al ruimschoots gepasseerd zou moeten zijn, is hij een kind in een groot en vol getatoeëerd mannenlichaam. Hij vult zijn dagen met lethargisch hangen, gamen en blowen in een donkere kelder, samen met zijn al even inactieve vrienden, allen de twintig ruimschoots gepasseerd.

Zijn ‘passie’ is tatoeëren. Zijn grootste droom? Een tatoeëer-restaurant (Een plaatje scoren tussen de soep en de piepers?). Hij probeert zijn ‘kunsten’ zelfs uit op een negenjarig slachtoffer. Scott woont nog bij zijn goedwillende moeder. Zijn vader, een brandweerman, kwam om toen Scott zeven jaar oud was. Wellicht vormt dat deels een verklaring voor zijn moeizame weg naar volwassenheid.

Verdrietige levensloop

En dan Pete Davidson, de acteur en komiek die de rol van Scott speelt. Davidson groeide eveneens op op Staten Island, verloor zijn vader (ook een brandweerman) op 9/11 en leidt ook een nogal wild en losbandig leven. Wat Davidson en Scott ook delen: hun liefde voor tatoeages (want die zijn allemaal echt!).

De wat verdrietige levensloop van de markante acteur Davidson zorgt er wellicht voor dat je het personage Scott weliswaar een schop onder zijn kont wilt geven, maar nooit een hekel aan hem krijgt. Zeker niet wanneer zijn moeder een relatie begint met Ray, óók een brandweerman.

Worstelende millennials

Dit verwart Scott. “Als brandweerman moet je geen kinderen op de wereld zetten”, stelt hij verschillende malen. Ondertussen brengt hij dagelijks liefdevol Rays jonge kinderen naar school. Langzaam, en via vele hobbels, krijgt Scott regie over zijn eigen leven en blijkt hij toch gevoelig voor kameraadschap en familiebanden.

The king of Staten Island geeft een mooi beeld van worstelende millennials die hun weg moeten vinden in een wereld die (te) veel biedt, maar ook veel vraagt.

Film: The king of Staten Island (2020), Verenigde Staten, 137 min. Regie: Judd Apatow, met o.a. Pete Davidson, Bel Powley en Marisa Tomei.