fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Mitchells vs the Machines

Hettie van der Ven 26 mei 2021
image

Het leven van creatief buitenbeentje Katie bestaat uit het maken van TikTok-clipjes en YouTube-filmpjes. Tot haar grote vreugde is ze aangenomen op de filmacademie in Los Angeles. Vader Rick kan zijn hippe dochter niet volgen, droomt van het buitenleven en denkt dat alles met een schroevendraaier op te lossen is. “Mijn familie? Dat zijn die gezichten, permanent badend in spookachtig blauw licht”, zo moppert hij. Hij besluit Katie met het hele gezin weg te brengen richting haar nieuwe levensfase. In het oude familiebarrel zitten ook nog moeder Linda, een gezinskloek met enorme paarse bril die permanent droomt over ‘het perfecte gezin’ dat ze op Instagram wil posten, manisch broertje Aaron en schele mopshond Monchi. “Mijn familie is ‘anders’”, zo stelt Katie terecht.

Technologische apocalyps

Precies wanneer de roadtrip van de familie Mitchell begint, lanceert een fictieve techgigant het nieuwe besturingssysteem Pal. De nare CEO van het bedrijf dankt hiervoor zijn oude digital assistant af. De dame in kwestie pikt dat niet, bedenkt een wraakplan en een technologische Apocalyps barst los: wifi verdwijnt, een leger robots neemt de macht over en de mensheid is niet meer. Op de Mitchells na dan. Wat volgt, is een razendsnelle opeenvolging van confrontaties en dreigende situaties tussen de knullige mens en geavanceerde machines. Uiteindelijk is het de gekke creativiteit van het stiekem toch wel hechte gezin Mitchell die het weet te winnen van de robots en computers.

In The Mitchells vs the Machines wordt de moderne technologie op een vermakelijke manier op de hak genomen, wat amusant is voor iedere kijker. Daarnaast kan de jongste toeschouwer zich onderdompelen in de razendsnelle stroom aan beeldgrapjes die passeert, terwijl volwassenen zich waarschijnlijk verkneukelen om de gezinsdynamiek van de Mitchells. De animatie kent wonderlijke humor. Zo ontstaat er een systeemfout omdat de robots niet kunnen zien wie of wat Monchi is. Een big? Een brood? Of toch een hond?

'Rare mensen'

Tussen al het visuele geweld door laat The Mitchells vs the Machines bovenal zien dat het perfecte gezin niet bestaat (en de perfecte Instagram-foto trouwens ook niet!), maar dat ‘rare mensen’, mits het hart op de juiste plaats zit, tot topprestaties kunnen komen en het bovenal goed hebben met elkaar.

Film: The Mitchells vs. the Machines (2021), Verenigde Staten, 114 min. Regie: Michael Rianda en Jeff Rowe, met stemmen van o.a. Abbi Jacobson en Danny McBride. Deze film is te zien via Netflix.