fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The nest

Hettie van der Ven 8 april 2021
image

Je thuis. Idealiter is het een veilige haven. Een plek waar je met je familie en geliefden steeds weer samenkomt. Een warm nest zogezegd. De familie O’Hara lijkt dat ideale nest voor zichzelf gecreëerd te hebben. Vader Rory en moeder Allison leven met hun puberkinderen Sam en Ben in een fraaie villa in een al even fraaie Amerikaanse buitenwijk. Ze hebben het goed voor elkaar. Maar Rory wil meer. Meer is het doel en meer is altijd beter. Hij werkt als investeringsbankier en zijn behoefte aan groter en rijker is ziekelijk te noemen. Hij vindt dat zijn ongelukkige jeugd maakt dat hij nu recht heeft op voorspoed en weelde. Met verve – en voor de kijker op tenenkrommende wijze – maakt Rory alles mooier dan het is. Hij liegt tegen zijn collega’s, tegen zijn gezin, tegen iedereen. De schijn ophouden en doen alsóf hij rijk is, dat is feitelijk waar hij druk mee is.

Wachten op het grote geld

Het is 1986 en Rory wil voor de zoveelste keer verhuizen. Naar Londen, omdat daar volgens hem het echt grote geld wacht. Hij sleept zijn hele gezin mee en ze vestigen zich in een enorm landhuis op het platteland. Groot, dus goed. Hij koopt een duur paard en een bontjas voor Allison, stuurt zijn kinderen naar de beste scholen en probeert zijn baas te ervan te overtuigen dat hij grote stappen moet zetten. Ondertussen kunnen de werklui rondom het huis niet worden betaald, blijkt het paard van Allison ziek, ontspoort Sam en is Ben bang in het spookachtige huis.

Benauwing en zelfdestructie

The nest is een film zonder grote plotwendingen. Langzaam maar heel zeker zien we een gezin dat steeds meer van elkaar vervreemd raakt. De focus ligt daarbij vooral op Rory en Allison, sterk vertolkt door Jude Law en Carrie Coon. Er zijn geen scènes vol geschreeuw en gestamp nodig om de toenemende benauwing en zelfdestructie duidelijk te maken. De letterlijk donkere beelden en de duistere muziek dragen bij aan een geloofwaardig weergegeven teloorgang van het ooit zo perfecte gezin. Uiteindelijk moet er een anonieme taxichauffeur aan te pas komen om Rory te laten inzien dat een glimmende buitenkant je nog geen goede echtgenoot of vader maakt. Het einde van The nest is prettig open. De veilige haven blijft een wankel gegeven.

Film: The nest (2020), Verenigde Staten, 107 min. Regie: Sean Durkin, met o.a. Jude Law en Carrie Coon. Deze film is tegen betaling te zien via picl.nl.