<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The peanut butter falcon

Hettie van der Ven 4 juni 2020
image

Een film hoeft niet groots te zijn om op charmante wijze vele harten te veroveren. Zo was daar eind vorig jaar The peanut butter falcon, met in de hoofdrol Zack Gottsagen, een jongeman met het Syndroom van Down.

Het regisseursduo van deze film zag Zack jaren geleden tijdens een workshop en besloot een film met hem te maken en zo zijn droom te laten uitkomen.

Grote droom

Acteur Zack toont grote gelijkenissen met het karakter Zak in The peanut butter falcon. Bij gebrek aan een betere plek woont Zak in een bejaardenhuis. Hij wil zijn grote droom najagen: professioneel worstelaar worden. Hij kijkt eindeloos naar een oude VHS-band met daarop beelden van zijn idool, worstelaar Salt Water Redneck, die een worstelschool runt. Daar wil Zak naartoe!

Een vermakelijk avontuur

Hij weet te ontsnappen door zijn mollige lijf met zeep in te smeren en zich door de spijlen voor het raam heen te wurmen. Gehuld in enkel een witte onderbroek rent hij de broeierige nacht in. Bij toeval ontmoet hij de vrijgevochten krabvisser Tyler. Die is op de vlucht voor zijn concurrenten die woedend op hem zijn.

En dan is daar nog verzorgster Eleonor, die de opdracht heeft Zak zo snel mogelijk terug naar het tehuis te brengen. Zie daar alle ingrediënten voor een vermakelijk avontuur, duidelijk geïnspireerd op het welbekende Huckleberry Finn van Mark Twain.

Chemie spat van het scherm

Een roadmovie dus, met twee dolende zielen die elkaar vinden, vrienden worden en wonderlijke avonturen beleven. Leuk, maar geen origineel gegeven. Om dit goed uit te laten pakken, moet de tegenpolen in kwestie een chemie vinden die van het scherm spat.

En dat is de grote meerwaarde van The peanut butter falcon: Zak en Tyler zijn samen ontwapenend en volstrekt geloofwaardig. Wanneer ook Eleonor zich bij hen aansluit en het trio per vlot op zoek gaat naar de worstelheld van Zak, ontstaat er iets wat op een gezin lijkt. Zak noemt zijn surrogaatouders al snel zijn familie, en alle worsteldromen ten spijt gaat daarmee misschien wel zijn grootste wens in vervulling.

Aangename kijkervaring

De heerlijke folk-, bluegrass- en gospelmuziek die klinkt, maakt de kijkervaring nog aangenamer en de boodschap dat iedereen zijn of haar dromen waar kan maken, verveelt nooit.

Film: The peanut butter falcon (2019), Verenigde Staten, 97 min. Regie: Tyler Nilson en Michael Schwartz, met o.a. Zack Gottsagen, Shia LaBeouf en Dakota Johnson.

The peanut butter falcon is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform picl.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.