<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Two Popes: niet historisch verantwoord, wel ontroerend

KN Redactie 12 december 2019
image

Wie een historisch verantwoord portret van twee pausen wil zien, kan The Two Popes gerust overslaan. Wie een ontroerende film over traditie en vernieuwing zoekt, moet vooral gaan kijken.

De film over paus Franciscus en paus Benedictus XVI draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen en is vanaf vrijdag 20 december ook te zien op Netflix.

Gewaagde stap

De Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles nam een gewaagde stap met deze film, zo schrijft recensent Jaap-Harm de Jong deze week in Katholiek Nieuwsblad.

“Want in hoeverre is het mogelijk een eerlijk beeld te schetsen van de laatste twee pausen, als slechts weinigen daadwerkelijk toegang hebben tot hun leven? En hoe is deze wereld aantrekkelijk te maken voor een publiek met weinig kennis van, en wellicht ook weinig waardering voor, levens die draaien om God, geloof en de Kerk?”

Veel gevoel voor humor

Die laatste vraag kan positief beantwoord worden: “Met veel gevoel voor humor wordt de kijker toegang verleend tot het leven van Benedictus XVI (gespeeld door Anthony Hopkins), zijn aftreden als paus en de aanloop naar het conclaaf waarin de Argentijn Jorge Mario Bergoglio (gespeeld door Jonathan Pryce) gekozen wordt tot paus Franciscus.”

De overgang van de ene naar de andere paus, schrijft De Jong, wordt in de film knap herleid “tot het persoonlijk contact tussen twee worstelende mannen”.

image

Fictief gesprek

In The Two Popes is te zien hoe de twee met elkaar in contact komen als paus Benedictus erover denkt als eerste paus in zevenhonderd jaar af te treden. Hij laat kardinaal Bergoglio naar Rome komen en daar raken ze verwikkeld in een gesprek over het geloof, God en hun eigen fouten.

“Prachtig is dat we in het wederzijds contact iets zien groeien dat verder gaat dan begrip. Het is een bewogenheid om wie die ander is. In dat opzicht is The Two Popes een bijzonder ontroerende film”, aldus De Jong.

Geloofwaardigheid laat te wensen over

Hoewel de film gebaseerd is op historische feiten, laat die aan geloofwaardigheid echter nog wel te wensen over. De makers hebben de nodige vrijheid genomen met het fictieve gesprek tussen Benedictus en Bergoglio.

“Het maakt dat de kijker die zoekt naar een historisch betrouwbaar portret, het verhaal met de nodige terughoudendheid tot zich zal moeten nemen.”

image

Rijke film

Maar: “Wie in het achterhoofd houdt dat The Two Popes meer een bespiegeling is dan een historische reconstructie en dat die bespiegeling uitnodigt tot een open gesprek, vindt er een rijke film in. Zowel lichtvoetig als diepgaand, met twee acteurs die hun personages met beheerste precisie tot leven wekken.”

Film: The Two Popes (2019), Groot-Brittannië, 125 min. Regie: Fernando Meirelles, met o.a. Anthony Hopkins en Jonathan Pryce.

De hele analyse van Jaap-Harm de Jong over deze film is deze week te lezen in KN.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.