In september 1975 nodigen drie twintigers, allen afkomstig uit rijke en respectabele Romeinse families, twee meisjes van eenvoudige komaf uit voor een feestje. Het blijkt een valstrik. In een villa worden de meisjes meer dan vierentwintig uur gemarteld en verkracht. Een van hen wordt vermoord, de ander overleeft ternauwernood.
Het waargebeurde ‘bloedbad van Circeo’, zoals de zaak in Italië bekend staat, zorgde voor een schokgolf in het land. De Italianen waren vol ongeloof over de wreedheden van jongens uit zulke gegoede families.
La Scuola Cattolica is gebaseerd op het gelijknamige boek van Edoardo Albinati. De auteur zat samen met de drie daders op hetzelfde katholieke lyceum in Rome en staat in zijn boek, meer nog dan bij de misdaad zelf, vooral stil bij het van geweld doordrongen milieu waarin hij en de daders opgroeiden en waarom juist die katholieke school, verboden voor meisjes, van belang was voor wat er daarna gebeurde.
Albinati’s boek telt in de Nederlandse vertaling (De katholieke school) liefst 1300 pagina’s. De film duurt nog geen twee uur. Het kan haast niet anders dat een en ander dan gehaast aanvoelt.
“Er is meer dan genoeg boeiende materie aanwezig voor een hele miniserie”
De film begint met het voorstellen van de hoofdpersonen, maar ook een heel blik medeleerlingen. Door de massa achtergrondverhalen van al die jongens en de vele lukrake sprongen in de tijd gaat het je al snel duizelen.
In een razend tempo belanden we in het laatste half uur van de film, waarin de misdaad zelf tot in al zijn gruwelijke details uit de doeken wordt gedaan. Van een sfeerbeeld van het – letterlijk – rijke Roomse leven in de jaren zeventig beland je in een ware horrorfilm.
In 2018 legde Albinati in een interview met Katholiek Nieuwsblad uit waarom hij zo nadrukkelijk verwijst naar de katholieke identiteit van de school:
“Als schrijver kan ik niet anders dan vertellen over die welgestelde Romeinse wereld vol cultuurkatholicisme, waar zowel plek was voor rustig en conventioneel als voor extreem en destructief gedrag. Het gebeurde allemaal onder de oppervlakte van een opleiding die van ons allemaal goede christenen had moeten maken.”
Meer dan genoeg boeiende materie voor een hele miniserie zou je zeggen. Het is jammer dat daar geen ruimte voor is gemaakt. Dat had het boek én wat de zaak teweegbracht (een wijziging van de Italiaanse wetgeving rond verkrachting) meer recht gedaan.
Film: La Scuola Cattolica (2021), Italië, 106 min. Regie: Stefano Mordini, met o.a. Benedetta Porcaroli en Giulio Pranno. Te zien op Netflix.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.