<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Job op de sofa: Nieuwe perspectieven op een bijbels buitenbeentje

Anton de Wit 28 maart 2025
image
Job op een schilderij van Gonzalo Carrasco (1859 - 1936). Beeld: Wikimedia Commons - Google Art Project

Het is misschien wel het meest intrigerende boek uit de bijbelse boekenkast, en zeker blijven denkers en dichters van allerlei pluimage zich er het hoofd over breken: het boek Job.

Fundamentele vragen

Dit buitenbeentje in de toch al curieuze verzameling boeken van het Oude Testament stelt fundamentele vragen over de zin van het lijden. Waarom treft het leed ook de goede mens?

Die realiteit rammelt aan de fundamenten van ons geloof in een goede en rechtvaardige God, of in goedheid en rechtvaardigheid als zodanig. Dat maakt de ook in literair opzicht schitterend geconstrueerde tekst blijvend urgent.

Mooie observaties

Deze nieuwe uitgave – waarin het bijbelboek samen met vier inleidende essays gepresenteerd wordt – is daarom in zekere zin heel veilig, maar anderzijds toch spannend. Veilig omdat Job op zichzelf zo krachtig blijft, en je ook als inleider wel een erg beroerde schrijver moet zijn, wil je daar niet een paar mooie observaties bij kunnen neerpennen.

https://www.kn.nl/cultuur/

Maar je moet ook wel een erg goede schrijver zijn om echt iets origineels toe te kunnen voegen aan de vele grootheden die zich intensief met de tekst hebben beziggehouden.

Stadia van rouw

Hoe dan ook: de inleiders brengen het er heel behoorlijk vanaf. Bijbelwetenschapper Matthijs de Jong blijft het meest aan de veilige kant, maar biedt wel gewoon een degelijke vogelvlucht door de interpretatiegeschiedenis van dit Bijbelboek.

Spannender wordt het al bij psychiater Esther van Fenema, die Job zogezegd op de sofa legt. Zij herkent in zijn verhaal de stadia van rouwverwerking die uit de psychologische literatuur bekend zijn.

Wilde achtbaanrit

Veruit het boeiendst zijn de inleidingen van de twee literaire auteurs die meededen. Christophe Vekeman, een van de spannendste hedendaagse religieuze schrijvers in ons taalgebied, maakt in een wilde achtbaanrit door het verhaal de existentiële diepgang van Job voelbaar.

En de meest originele bijdrage is die van Désanne van Brederode, die de lezer meeneemt in een gedachtenexperiment – wat nou als zich bij Job twee eigentijdse vrienden melden die hem met het spirituele modewoord ‘karma’ om de oren slaan?

Voor herhaling vatbaar

Deze uitgave biedt kortom een geslaagd format, dat voor herhaling vatbaar is bij andere bijbelboeken.

Christophe Vekeman, Désanne van Brederode, Esther van Fenema, Matthijs de Jong, De lijdende mens. Perspectieven op lijden, schuld en troost bij het boek Job
Uitgeverij: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Pagina’s: 184 | € 19,95

> BOEK BESTELLEN


Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.