fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Knetteren en knallen

KN Redactie 30 augustus 2018
image

Knetteren en knallen: Bijbels proefjesboek. De titel spreekt voor zich en ouders van wie het kind ervoor in aanmerking komt, zien het zo voor zich: zoon- of dochterlief heeft een wetenschappelijke fase, wil professor worden en is gefascineerd door bijzondere brouwsels.

Een mogelijk talent dat gestimuleerd mag worden. Voor ouders die dat graag willen combineren met het geloof, is er nu dit bijbels proefjesboek.

Verrassend

Auteur Hanna Holwerda verzamelde 139 creatieve proeven, die zelfs voor de gevorderde professortjes (tussen 8 en 12) en ook hun ouders zeker nog verassend kunnen zijn. Je hoeft de ingrediënten daarvoor niet ver te zoeken. De afwerking van het boek, met duidelijke uitleg, leerrijke weetjes en passende afbeeldingen, mag er zijn.

De eerste stappen in de wetenschap zijn hiermee verzekerd, al vergen sommige proeven nog wat ouderlijke begeleiding: een uitgelezen ouder-kind moment dus, of wat extra drukte misschien?

Bijbelse insteek

Elke proefje heeft een bijbehorende bijbelse insteek, met een bijbelhoofdstuk waaruit geciteerd wordt en een korte duiding. Zo raakt het kind (verder) ingewijd in de Schrift, en krijgt het zonder al te veel theologische woorden iets van de kern van het geloof te proeven.

Zo leert de proef bij het offer van Elia op de berg Karmel bijvoorbeeld het volgende: “Om een vuur te laten branden, is zuurstof nodig. Je ziet het niet, maar je ziet wel wat er gebeurt als het er niet meer is. Zo is het ook met God. Hij wil bij je zijn. Hij geeft je zijn liefde, als een brandend vuurtje in je hart. Maar zonder Hem blijft het vuurtje niet branden. Je hebt God nodig, zoals vuur zuurstof nodig heeft.”

Knappe prestatie

De auteur blijft verbazen. Met enkele glazen, wat water, witte bloemen en inkt wordt de overschaduwing nagebootst van Maria door de Heilige Geest. Zelfs het uitwissen van onze zonden door de kruisdood van Christus wordt uitgebeeld, na enkele kasten af te zijn gelopen voor de nodige attributen.

Ouders, leerkrachten, catechisten en anderen worden hiermee aangesproken om via spannende en spetterende proefjes met hun kin­deren even serieus stil te staan bij wat die Bijbel ons nu allemaal wil leren. Een knappe prestatie is het boek zeker. Nu maar hopen dat dit experiment de aandacht van onze kinderen zal behouden in deze multimediale tijden, en dat het godsvrucht in hen zal opwekken.

Hanna Holwerda, Knetteren en knallen: Bijbels proefjesboek. Uitg. Columbus, pb., 160 pp., € 14,95, ISBN 978 90 8543 379 8