Het is een van de bekendste en succesvolste boeken uit de recente Nederlandse literatuur: Een schitterend gebrek van Arthur Japin uit 2003. Het boek is inmiddels toe aan de 71ste druk, verscheen in 22 landen en won onder meer de Libris Literatuur Prijs. Een verfilming kon dus niet uitblijven.
Hiervoor trof fotograaf Erwin Olaf de nodige voorbereidingen; het zou zijn eerste regieklus worden. Helaas moest Olaf het werk wegens ziekte overdragen aan de ervaren regisseur Michiel van Erp.
Japin baseerde zijn boek op een detail uit de omvangrijke memoires van Giacomo Casanova (1725-1798), een gerenommeerd vrouwenverslinder (zijn achternaam werd zelfs de gevleugelde term voor iedereen met die reputatie). Daarin noemt hij kort zijn eerste liefde Lucia.
“'Een schitterend gebrek' is een fraai kostuumdrama, geschoten bij kaarslicht in een eeuwenoud Venetiaans palazzo.”
Het boek en ook de film worden volledig vanuit het perspectief van Lucia verteld. In de mysterieuze openingsscène die zich afspeelt in het Amsterdam van 1758 zie we een vrouw die zich opmaakt en zichzelf vervolgens een gezichtsmasker voorbindt.
Dan springt de film terug in de tijd naar Noord-Italië anno 1742. De jonge, speelse maar belezen Lucia, dochter van de huishoudster, ontmoet op een bruiloft de knappe en welgestelde Casanova. Ze vallen direct voor elkaar, een aanzoek volgt en na nog één zakelijke reis van Casanova zal het huwelijk voltrokken worden.
In die periode krijgt Lucia de pokken. Ze overleeft de ziekte, maar haar gezicht en dus haar schoonheid is zwaar gehavend. “Ik pas niet meer in zijn wereld en wil zijn leven niet verwoesten”, zo beslist ze zonder overleg voor hen samen.
Wat volgt zijn jaren waarin Casanova met vele vrouwen het bed deelt en Lucia na omzwervingen in Amsterdam belandt, waar ze zich onder de naam Galathée opwerkt tot courtisane (mét masker) in de hoogste kringen. Wanneer de paden van de twee weer kruisen, herkent Casanova zijn eerste liefde niet.
Een schitterend gebrek is een fraai kostuumdrama, geschoten bij kaarslicht in een eeuwenoud Venetiaans palazzo. De passerende thema’s zijn wat voorspelbaar. Liefde of lust? De afhankelijke of de vrije vrouw? Ratio versus gevoel? Daar komt bij dat met name Casanova een afstandelijk en vlak figuur blijft en ook de binnenwereld van Lucia leer je als kijker niet echt kennen. Aan iedereen met liefde voor het befaamde boek: geniet van de film, maar herlees vanuit je eigen verbeelding vooral het boek nog eens een keer.
Film: Een schitterend gebrek (2024), Nederland|België|Italië, 108 min. Regie: Michiel van Erp, met o.a. Dar Zuzovsky en Jonah Hauer-King.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.