“Zo verborgen is God niet, wil Hij niet zijn, of voor het vindingrijke minnende hart is Hij te ontdekken, aan het van heimwee smachtende hart openbaart Hij zich.” Met een aanstekelijke passie voor God en het heil van de mens tracht de heilige Titus Brandsma de deur van het hart van zijn toehoorders voor God te openen.
Dit moet wel de meest diepgaande beweegreden geweest zijn van zijn spreken en schrijven. Voor wie de heilige beter wil leren kennen, laat deze bloemlezing met twaalf volledige toespraken een sterke indruk achter.
Ook geestelijke zoekers vinden hier een stevige brok mystieke en maatschappelijke theologie, die blijk geeft van zijn inzicht en overzicht, van het intellectuele gewicht van duizendpoot Brandsma. Zijn blik ontwapent, verrast en prikkelt menigmaal.
Zo omschrijft hij bijvoorbeeld de Oosterse en de Westerse Kerk als twee bloemen op dezelfde grond die elkaar bestuiven. Of mystiek is “de bloem waarin de plant van het geloof en van de genade haar pracht ten toon spreidt in de weelde van haar levenskracht.”
In de lijn van de tijdgeest, die alles wetenschappelijk benadert en reflecteert over haar eigen reflecties, stijgt ook hij op om meta-mystiek te bedrijven en te stellen dat de vorm van het Godsbegrip bepaald wordt door het type menselijke cultuur – wat hij toepast op de Nederlandse mystiek.
In andere toespraken horen we hem dan weer reclame maken om katholieke kranten te kopen en erin te adverteren, geeft hij een pakkend betoog voor de vredesbeweging, wakkert hij de innerlijke held in de jeugd aan, steekt een hart onder de riem van de onderwijzers, promoot hij dierenbescherming en bekritiseert hij het opkomende nationaalsocialisme.
Tot slot lees je nog de dagorde in zijn cel. Geen alles doorgrondende studies, maar rake observaties biedt deze bundel. Zeker de moeite waard om je innerlijke vlam van liefde en engagement aan te wakkeren! En om je vriendschap met deze heilige te voeden.
Al zal wie meer bekoord wordt door moderne spiritualiteit wellicht afknappen op stijl en thema’s en zeker struikelen over soms lange, droge zinnen. En toch is de optimistische geestdrift van de heilige daardoorheen sterk en doordringend: “De mensen moeten weer God zien en in de aanschouwing van God leven.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.