De Tweede Wereldoorlog is bijna tachtig jaar geleden ten einde gekomen. In de decennia erna zijn talloze oorlogsverhalen aan het licht gekomen en doorgegeven aan de volgende generaties. Sommige van die overleveringen zijn uit de eerste hand, zelfs over de dood heen, doorgegeven, zoals de dagboeken van Anne Frank en Etty Hillesum.
De grote en kleine verhalen van de Tweede Wereldoorlog zijn een mensenleven lang zo uitvoerig verteld dat je je kunt afvragen of inmiddels niet alle oorlogsherinneringen wel zijn vastgelegd. Hans Kanters bewijst met Pater Victor, verzetsman het tegendeel: zelfs na tachtig jaar zijn er nog verborgen geschiedenissen die het meer dan verdienen om voor de vergetelheid behoed te worden. Kanters, een volle neef van de verzetsman, heeft geen middel onbeproefd gelaten om diens verzetswerk te reconstrueren.
Pater dominicaan Nicolaas Apeldoorn groeide onder het alias ‘Pater Victor’ uit tot een belangrijke aanvoerder van het verzet in Rotterdam, Den Haag en omstreken. Zijn hulp aan onderduikers was instrumentaal voor het overleven van veel mensen.
Met name zijn rol als bruggenbouwer was daarbij belangrijk. Als kopstuk van het katholieke verzet zocht hij de samenwerking met gereformeerde, hervormde en communistische verzetsbewegingen, want de verzuiling werkte in die tijd zelfs door in de clandestiene groepen die de bezetter wilden dwarsbomen.
Sowieso besteedt Kanters veel aandacht aan de rol van kerken in de oorlog, terwijl dat onderwerp bij veel andere geschiedschrijvers in de marge is gebleven.
De Tweede Wereldoorlog komt steeds meer in het verleden te liggen. De laatste generatie die die verschrikking heeft meegemaakt, verdwijnt langzaam.
Toch laat het nieuws uit plekken als Oekraïne en Gaza zien dat het keihard nodig blijft om mensen te waarschuwen voor de gruwel van oorlog, én dat het onverminderd belangrijk is om voorbeelden te tonen van dappere mensen die met gevaar voor eigen leven zand in de raderen van de krijgsmachine strooiden. Het werk van mensen als Kanters, die zich toewijden aan het levend houden van de geschiedenis, verdient daarom alle lof.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.