fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

The Guilty

Hettie van der Ven 30 augustus 2018
image

Het komt regelmatig voor dat met een budget van tientallen miljoenen dollars of euro’s en alle mogelijke middelen een zeer matige film wordt gemaakt. Met weinig geld en nog minder middelen een klein meesterwerk realiseren, is beduidend minder vaak aan de orde. De jonge Deense regisseur Gustav Möller (net afgestudeerd aan de filmacademie en nu al de nieuwe Hitchcock genoemd) slaagt hier glansrijk in.

Zijn film The Guilty (Den Skydige in het Deens) won al verschillende internationale prijzen, waaronder de prestigieuze publieksaward tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam eerder dit jaar. Zijn middelen: een loods, één goede acteur en bovenal een topscenario.

Opperste suspense

Het verhaal is simpel. Politieagent Asger Holm, normaal gesproken actief in de straten van Kopenhagen, heeft binnen zijn werk de regels overtreden. In afwachting van zijn proces heeft hij een soort strafcorvee: hij moet telefoondiensten draaien bij de alarmcentrale. Gefrustreerd werkt hij meldingen af van dronken burgers en beroofde hoerenlopers.

Tot Iben belt, een jonge vrouw die op dat moment ontvoerd wordt door haar partner. Hun jonge dochtertje en een pasgeboren zoontje zijn alleen thuis. Wat volgt zijn 85 minuten van opperste suspense in real time, waarin Asger alles doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt om de vrouw in veiligheid te brengen en gruwelijkheden te voorkomen. Let wel: met als middelen enkel een telefoon en een computer.

Klopt het wel?

Het enige beeld wat je als kijker ziet, is dat van een geconcentreerde, gefrustreerde en machteloze Asger. De camera wijkt geen moment van zijn zijde en komt niet buiten zijn telefoonhok. De stemmen van Iben, haar dochtertje, de ontvoerder en van collega’s zijn enkel via een krakerige telefoonlijn te volgen.

Gaandeweg worden ook de worstelingen die Asger zelf bezighouden duidelijk. “Met The Guilty wil ik laten zien dat schuld iets relatiefs is, en vaak niet zo zwart-wit als de maatschappij ons wil laten geloven”, aldus Möller in een interview. Ogenschijnlijk kent The Guilty een held, een misdadiger en een slachtoffer, maar klopt dit wel? Wat doen vooroordelen met ons waarnemingsvermogen?

Van het puntje van je stoel is na het zien van The Guilty weinig meer over. Na afloop van de film hoorde ik het publiek collectief naar adem happen, want daar was het in de 85 minuten daarvoor nauwelijks van gekomen. The Guilty is een must see voor iedere filmliefhebber met sterke zenuwen.

Film: The Guilty (2018), Denemarken, 85 min. Regie: Gustav Möller, met o.a. Jakob Cedergren.