<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Verplichte kost over het toeslagenschandaal

Hettie van der Ven 19 september 2024
image

De toeslagenaffaire is de grootste blamage van de Nederlandse politiek in de afgelopen decennia. 37.000 inmiddels erkend gedupeerden belandden vanaf 2009 in een uitzichtloos drama van schulden, armoede, uit huis geplaatste kinderen en psychische problemen. Oorzaak: een wantrouwende, bureaucratische en ongefundeerd oordelende overheid. Anno 2024 is compensatie nog altijd niet geregeld.

De jacht op Meral Ö. is de eerste speelfilm over het toeslagenschandaal. Gevolgd worden alleenstaande moeder Meral en haar twee jonge dochtertjes. Meral werkt in de thuiszorg en als thuiskapper en weet zo net de eindjes aan elkaar te knopen. Tot er een aanslag van 34.000 euro aan vermeend te veel ontvangen kindertoeslag op de mat valt.

In de eerste scène belt Meral wanhopig met de belastingdienst. Dat ze twee keer aangetekend bezwaar heeft gemaakt en daarvan een ontvangstbewijs heeft, doet niet ter zake. “Als ik het niet in mijn systeem zie staan…”, zo klinkt het aan de andere kant van de lijn.

“De film is een aanklacht tegen ongefundeerd wantrouwen”

Wat volgt is geen verrassing meer, maar desalniettemin ronduit onaangenaam om te zien: het inkomen van Meral wordt gekort, ze moet iedere gekregen maaltijd van een vriendin melden en een ambtenaar van de sociale dienst maakt in het geheim foto’s en doorzoekt haar huis – tot en met de wasmand. Meral wordt een paria. Goed is dat de twijfels van deze ambtenaar worden meegenomen, maar dan is daar altijd weer een hogere in rang: “Blijven graven, dan vind je vanzelf wel iets.”

Wanneer Meral in opperste wanhoop uitroept of ze dan maar op haar rug moet gaan liggen, klinkt: “Dat kan. Als u het maar opgeeft.” In de belangrijkste scène van de film stort Meral in wanneer ze geen brood meer kan kopen. Op een krukje achter in de bakkerij wordt ze gehoord en barst ze uit: “Wat heb ik aan een God die mijn kinderen laat lijden?”

Eerder maakte regisseur Stijn Bouma al twee documentaires over de toeslagenaffaire die de nodige reuring veroorzaakten. Hij sprak veelvuldig met zowel slachtoffers als ambtenaren. Uit wat hij hoorde, ontstond personage Meral. Het verhaal blijft dicht bij de feiten.

De jacht op Meral Ö. is een aanklacht tegen ongefundeerd wantrouwen dat woest maakt en schaamte aanwakkert. Schaamte voor een systeem waar we allemaal deel van uitmaken. De film zou verplichte kost moeten zijn voor iedere politicus, ambtenaar en burger in ons land.

 Film: De jacht op Meral Ö. (2024), Nederland, 91 min. Regie: Stijn Bouma, met o.a. Dilan Yurdakul, Gijs Naber en Olga Zuiderhoek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.