<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Wie ben ik?

Joris Schröder 28 september 2018
image

Dit jaar is het 22 jaar geleden dat Henri Nouwen (1932-1996) stierf, nog geen 65 jaar oud. Een Nederlandse priester die naar de Verenigde Staten trok, tien jaar leefde te midden van gehandicapte en veelal gekwetste mensen in de Canadese Ark gemeenschap, om door studie en persoonlijke ervaring te ontdekken wat zijn eigen kracht was, en om anderen daardoor levensperspectief te kunnen geven.

Van zijn boeken zijn miljoenen exemplaren verkocht. De hele wereld werd het werkterrein van deze rusteloze zoeker. Eindelijk thuis, over de verloren zoon uit het evangelie en zoals Rembrandt die heeft uitgebeeld, is waarschijnlijk Nouwens meest gelezen boek. Het is, zoals ieder van zijn werken, Bijbels verankerd en psychologisch sterk, omdat de schrijver er met zijn eigen leven in zit.

Ik ben wie God mij laat zijn

Ook in deze drie preken herken je in elke zin ’de gekwetste profeet’, zoals de bekende verslaggever van de Evangelische Omroep, die hem enkele uren voor zijn dood in een Hilversums ziekenhuis bezocht, in zijn inleiding terecht opmerkt. Henri Nouwen laat een mens ontdekken: ik ben niet wat ik doe, maar ik ben wie God mij laat zijn. Kortom, ik ben door God geliefd en dat is mijn diepste identiteit.

In zekere zin is dit fraai uitgegeven bundeltje een soort Nouwen-vademecum. Door de inleidingen van Leo Fijen en Jan van den Bosch, alsmede door het overzicht achterin van alle werken van Nouwen, die in het Nederlands verschenen zijn, kan het boek functioneren als eerste kennismaking met deze algemeen gewaardeerde auteur.

Mensbevestigend

Voor anderen wordt hiermee een initiator van de christelijke spiritualiteit in ons taalgebied uit de vergetelheid gehaald, iemand die steeds weer aantoont hoe christelijk geloof altijd mensbevestigend is. Eenzaamheid en strijd behoren daarin wezenlijk bij ons leven, maar de ware verankering in God en de ontmoeting met Jezus Christus én met authentieke mensen van goede wil heffen ons daar altijd bovenuit.

Zonder enig vakjargon weet Nouwen dit inzicht voor een breed publiek toegankelijk te maken. Dat maakt dit boekje aantrekkelijk, als eerste inleiding maar ook als vriendengave. Oorspronkelijke tv-preken in een nogal Amerikaanse context en zonder schokkende inzichten, wel heel typerend voor de overtuiging van de auteur: God bemint jou werkelijk!

Henri Nouwen, Wie ben ik? Drie onvergetelijke preken, Uitg. Adveniat/Halewijn, 70 pp., € 9,95, ISBN 978 94 9209 375 2 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.