<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Wij brachten de wildernis tot bloei: een gedetailleerd migrantenportret dat afrekent met romantiek

Luuk van den Einden 23 mei 2025
image
De droom van vrijheid en welvaart, maar tegen welke prijs? Foto: Frank Mckenna - Unsplash

Hoewel de glans er de afgelopen jaren wat vanaf is geraakt, blijft Amerika toch wel het land van de onbegrensde mogelijkheden, het beloofde land, het land van de American dream. Wie iets van zijn leven wil maken, steekt de Atlantische Oceaan over en doet een gooi naar succes in de Verenigde Staten.

Waar Amerika als land van kansen nu vooral met dollars, likes en een sterrenstatus geassocieerd wordt, lag dat in de negentiende eeuw heel anders. Toen zagen arme Europeanen de ‘nieuwe wereld’ vooral als een plek om aan het schrale schrapen te ontsnappen, een land waar je met eigen handen iets voor je kinderen kunt opbouwen in plaats van je een ongeluk te werken voor een taaie boterham.

Peperdure overtocht

Hoewel Duitsers, Italianen en Ieren in veel groteren getale de oversteek waagden, waren er ook Nederlanders die in de negentiende eeuw naar Amerika trokken en daar samen plaatsjes als Zeeland en Overisel bouwden.

https://www.kn.nl/cultuur/

Jan Boersema en Anthonia Boersema-Bremmer schetsen in Wij brachten de wildernis tot bloei een gedetailleerd portret van deze migranten en hun levens. Van het sparen voor de peperdure overtocht tot het kappen van de woudreuzen voor bouw en handel: geen enkel aspect van het leven van de nieuwe Amerikanen wordt overgeslagen.

Houdt ons een spiegel voor

Het boek is niet alleen zeer compleet, maar nuanceert ook het vaak geromantiseerde beeld van de kolonisatie van Noord-Amerika. Bijzondere aandacht hebben ze daarbij voor de religieuze motieven van deze mensen, die veelal een vorm van het protestantisme aanhingen die in Nederland op weinig begrip kon rekenen.

Daarnaast focussen de auteurs op de ecologische impact van de komst van de immigranten, die ook vanuit hun religieus onderbouwde ideeën over het ‘temmen van de aarde’ ingrijpende veranderingen teweegbrachten. Zo verdwenen de Amerikaanse oerbossen in rap tempo en werden diersoorten als de bizon en de bever op een haar na uitgeroeid.

Het portret van deze negentiende-eeuwse kolonisten mag daarmee een spiegel zijn voor onze omgang met ons gemeenschappelijk huis in tijden van klimaatverandering.

Jan Boersema en Anthonia Boersema-Bremmer, Wij brachten de wildernis tot bloei. Nederlandse immigranten in de Verenigde Staten
Uitgeverij: Atlas Contact
Pagina’s: 448 | € 29,99
> BOEK BESTELLEN

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.