<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Zesde-eeuwse politiek en psychologie met Cassiodorus

Pieter Derdeyn 15 februari 2025
image
Flavius Magnus Aurelius Cassiodorus (ca. 480-580 n.C.) Beeld: Wikimedia Commons/bew. KN

Als er een geschrift van een heilige wordt uitgeven, is dat negen van de tien keer iets van het handjevol populaire heiligen. Daarvoor zijn we natuurlijk dankbaar, hoewel het een geestelijke verfrissing en verruiming is als een uitgeverij eens een onbekendere ster uit de traditie zijn licht over ons laat schijnen.

Unieke inkijk in het Romeinse hof

Na de heilige Anselmus presenteert Damon deze keer Cassiodorus – niet te verwarren met de heilige Cassianus. Deze Cassiodorus, zelf niet heilig verklaard, is een van de sluitstukken van de periode van de kerkvaders tot en met de zesde eeuw, waarna de traditie enkele eeuwen verstilt.

Wat Cassiodorus vooral boeiend maakt, is zijn unieke inkijk op het keizerlijke hof van het West-Romeinse Rijk. Cassiodorus was zo ongeveer de nummer twee onder koning Theodorik en koning Althalarik. We lezen in diens tien brieven hoe de leidende elite elkaar met een typische antieke welsprekendheid toespreekt in het zoeken naar een machtsevenwicht dat onder druk staat.

Teruggetrokken in een klooster

Maar je hoort evenzeer hoe Cassiodorus Boëthius, die andere grote filosoof, aanschrijft over hun onderlinge passies zoals filosofie, muziek en technische snufjes. Na zijn politieke loopbaan, die hij overleefde, trok Cassiodorus zich terug in een klooster.

https://www.kn.nl/cultuur/

Dit boekt bundelt, naast een uitbundige inleiding van tachtig pagina’s, deze tien brieven samen met zijn geschrift over de ziel. Dat laatste vormt een knappe synthese van het gedachtegoed uit die tijd, waar naast de antieke filosofen vooral Augustinus een voorname plaats inneemt.

De juiste maat

Beknopt bespreekt hij onderwerpen als: wat is de ziel, hoe ontstaat ze, wat zijn haar kwaliteiten en haar vorm, wat haar natuurlijke en morele vermogens, wat is haar zetel in het lichaam en haar bestemming na dit leven. Gevat krijg je een voor ons wat gedateerde visie, met een morele inslag die vooral de juiste maat centraal stelt, en tot slot nog zowat een geloofshymne.

Geen wervelende woestijnvaderkost dus, noch dolle theologie: stof voor geïnteresseerden in dit antieke tijdperk en voor onderzoekers naar de vorming van ons concept van de ziel.

Cassiodorus, Variaties. Politiek, psychologie en patristiek in de zesde eeuw
Uitgeverij: Damon
Pagina’s: 208 | € 29,90
> BOEK BESTELLEN

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.