<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Roepingenzondag: ‘Je priesterschap is wie je bent, dat kan je niet acteren’

Emma Koevoets 23 april 2021
image
Broeder Augustinus Aerssens bij zijn plechtige professie bij de dominicanen in Rotterdam, op 5 september 2020. Op 19 maart 2021 werd hij diaken gewijd, eveneens in Rotterdam. Foto: Muataz Haddad

Waarom kiezen jonge mannen voor het priesterschap? Een jonge priester en transeunt diaken van in de twintig vertellen deze week in Katholiek Nieuwsblad over hun sterk contrasterende roepingsverhaal.

Het idee dat je een taak te volbrengen hebt: een roeping. Het kan een maatschappelijke taak zijn, maar meestal denkt men dan aan een leven als geestelijke. Gauthier de Bekker (29) wist al op zijn dertiende dat hij zijn volledige leven aan God wilde toewijden. Hij komt uit een katholiek gezin uit Oss dat wekelijks naar de kerk ging. Hij werkt nu in twee parochies in Deventer en Raalte en omstreken, in het aartsbisdom Utrecht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Begrip voor gevoel

De Bekker deed eerst een opleiding elektrotechniek voordat hij naar het seminarie ging. Zijn gelovige ouders reageerden kalm en begripvol op het nieuws dat hij priester wilde worden: “Mijn vader vroeg gewoon waarom en of ik een idee had hoe dat traject eruit moest gaan zien.”

Mensen in zijn omgeving waren eerder nieuwsgierig dan negatief over zijn roeping tot priester. Volgens De Bekker speelt authenticiteit daarin een grote rol: “Je priesterschap is wie je bent en hoe je bent, dat kan je niet acteren.”

image
Gauthier de Bekker

In Gods aanwezigheid blijven

Broeder Augustinus Aerssens (25), geboren als Pascal, werd afgelopen 19 maart diaken gewijd. Hij is op weg naar het priesterschap. Opvallend is dat hij pas op zijn vijftiende gedoopt werd, na een bijzondere ervaring.

“Toen ik twaalf jaar oud was, waren we op vakantie in Frankrijk. We gingen als toeristen de kathedraal van Béziers in. Daar ervaarde ik opeens de aanwezigheid van God. En eigenlijk heb ik sindsdien het verlangen om in Gods aanwezigheid te blijven.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Niet eenvoudig

Het maakte indruk op hem, maar zijn ouders het nieuws vertellen dat hij priester wilde worden, was niet gemakkelijk. Het katholicisme was hun volledig onbekend. Ze begrepen zijn gevoel niet en voor hen was het dus moeilijk om er mee om te gaan. “Ik denk dat dat het allerlastigste is voor ouders, als ze hun kind niet begrijpen”, vertelt Aerssens.

Toch besloot hij meteen na het halen van zijn gymnasiumdiploma naar het seminarie te gaan. In 2016 trad hij in bij de Orde der Predikers, de dominicanen, in hun gemeenschap in Rotterdam.

Lees de volledige roepingsverhalen van Gauthier de Bekker en Augustinus Aerssens in Katholiek Nieuwsblad van vandaag.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.