Het is niet voor te stellen. Geboren worden in een ruimte van drie bij drie meter, daar je eerste vijf levensjaren doorbrengen en ervan overtuigd zijn dat ‘Room’ de wereld is.
Het is het verhaal van Jack, het zoontje van Joy (in de film consequent ‘Ma’ genoemd). Ma wordt op zeventienjarige leeftijd ontvoerd door de schimmige ‘Old Nick’, opgesloten in zijn geluidsdichte schuur en verkracht.
Room begint als Jack vijf jaar is. Moederliefde en zorgzaamheid worden niet belemmerd door opsluiting, zo blijkt. Ma probeert Jack met de uiterst beperkte middelen die ze heeft zoveel mogelijk veiligheid, vermaak en levensinvulling te bieden.
Alle spullen om hen heen worden levende figuren. “Goedemorgen Kast, goedemorgen Lamp, goedemorgen Wasbak”, zo begint Jack zijn dagelijkse ochtendritueel. “Hoe gaat het met Zere Kies?”, informeert hij bij zijn moeder. Ma laat Jack geloven dat er niet meer is dan de ruimte waarin ze leven. Alles wat Jack op televisie ziet is fantasie, en dus ‘niet echt’.
Dit eindigt wanneer Ma dit niet meer vol kan houden en besluit dat Jack oud genoeg is voor de waarheid. Die gaat er bij het mannetje niet in. Hoezo bestaan eekhoorns en honden ook buiten tekenfilms? Hoezo hebben de muren van Room nog een andere kant?
Ik verklap niet te veel wanneer ik vertel dat Jack en Ma weer in de echte wereld terecht komen. Vanaf dat moment wordt de film zo mogelijk nog schrijnender. “Er zijn zoveel dingen, dat is eng. Soms mis ik Room”, aldus Jack.
Room is gebaseerd op het gelijknamige boek van schijfster Emma Donoghue, die aangegeven heeft voor haar fictieve verhaal te zijn geïnspireerd door de horrordaden van de Oostenrijker Joseph Fritzl.
Room is een uitzonderlijk spannende en aangrijpende film geworden, waarvan iedere minuut boeit en overtuigt, niet in de laatste plaats door briljant acteerwerk van Brie ‘Ma’ Larson en de tijdens de opnames zevenjarige Jacob Tremblay. Eerstgenoemde mocht vorige week nog een Oscar voor haar rol in ontvangst nemen.
De regisseur doet nadrukkelijk een beroep op het inbeeldingsvermogen van de kijker, wat de film enkel sterker maakt. Bovenal gaat Room over de verbondenheid tussen moeder en kind: zelfs in de grootste duisternis kan hoop en liefde overleven.
Zo af en toe passeert er in het overvloedige filmaanbod een echte ‘must see’. Dit is er eentje: gaat ‘m zien!
Film: Room (2015), Ierland/Canada, 118 min. Regie: Lenny Abrahamson, met o.a. Brie Larson en Jacob Tremblay.
KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / geweld / angst / grof taalgebruik