<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Ruzie

Peter Doorakkers 19 maart 2018
image

Een twistziek volkje, het Nederlandse, “dat alleen in relatieve vrede met elkaar leeft doordat we in de loop der eeuwen steeds beter zijn gaan beseffen dat bij iedere botsing elkaar de hersens in slaan op de langere termijn niet houdbaar is”.

Daarvoor hebben we tegenwoordig immers geschillencommissies en zelfs een rijdende rechter, die op hun beurt echter ook weer bron van conflicten zijn.

Vaak op het kerkelijk erf

Dit stelt althans Enno de Witt, die zijn claim in Ruzie niet onaardig weet te onderbouwen met een rits van “de tekenendste, bizarste en vooral lachwekkendste confrontaties tussen onze voorvaderen”.

Die bevinden zich trouwens niet zelden op het kerkelijk erf, een ellende die volgens de van huis uit protestantse De Witt begon aan het einde van de Middeleeuwen, “toen het serieus begon te rommelen in de alles overkoepelende Kerk van Rome” en “wij” voor “onszelf” begonnen (als katholiek schud je dan toch even je hoofd om zoveel misplaatste vroeg-Hollandse ondernemingszin).

Niet alleen gelovigen

De tendens tot ruzie maken is overigens helemaal niet voorbehouden aan gelovigen. Zo verhaalt De Witt nogal hilarisch van de zich eindeloos versplinterende Linkse Kerk van de jaren zeventig, waarin ieder marginaal groepje de pretentie had het volk de waarheid voor te houden.

Maar ook over ruzie in de beweging voor vrouwenkiesrecht was het hommeles, net als onder Tukkers (“De prijs voor de langdurigste ruzie uit de Nederlandse geschiedenis gaat naar de Twentse klootschieters”) en waar al niet meer.

Ook katholieke equivalenten

Als katholieken komen we er in dit boek trouwens redelijk goed vanaf (al schuwt ook De Witt hier en daar een cliché niet). Je beseft al lezende dat sommige ruzies zeker katholieke equivalenten kennen, maar ook dat de onenigheid meestal bínnen de tent uitgevochten wordt, in de regel zonder afsplitsingen.

Over een ding hoeft alvast niet getwist te worden: Enno de Witt levert een met aangename ironie geschreven boek af, dat voor enkele genoeglijke leesuurtjes zorgt. Was al dat geruzie toch nog ergens goed voor. 

Enno de Witt, Ruzie – Van een lijk naast de kachel tot rijdende rechters. Uitg. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 224 pp., pb., € 19,99, ISBN 978 90253 0835 3

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.