fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Sterker dan de haat

KN Redactie 10 maart 2016
image

Een mesthoop. Op driejarige leeftijd liet zijn moeder hem vastgebonden aan een elektriciteitspaal achter. Op de avond van zijn vijfde verjaardag werd hij door zijn alcoholistische vader aan gort geslagen, waardoor hij ruim twee jaar in het ziekenhuis lag, waar hij geen bezoek kreeg.

Diverse jeugdinrichtingen en pleegouders en -gezinnen volgen. Een van de pleegmoeders, een boerenvrouw, misbruikt hem dusdanig als werkslaaf en hongert hem uit dat hij rond zijn negende zijn eerste zelfmoordpoging doet.

Kort geluk 

Jeugdzorg plaatst hem bij een ander gezin waar hij voor eerst in zijn leven iets van warmte, genegenheid, aandacht en liefde krijgt. Dat korte geluk gaat in vlammen op. Op zijn twaalfde wordt hij met een wapen op zijn hoofd verkracht, een jaar later overvalt hij met wapens prostituees, en op zijn veertiende verdient hij geld door het aanbieden van seksuele diensten.

Een wonder

Het begin van het levensverhaal van de Fransman Tim Guénard (1958) is een bizarre aaneenschakeling van ellende, geweld, misbruik, angst en wantrouwen. Dat hij nu als getrouwd man en vader van vier kinderen in zijn huis nabij Lourdes mensen in moeilijkheden opvangt, mag met recht een wonder worden genoemd.

Levensveranderend

Door het boksen leerde Guénard rond zijn zestiende om zijn gewelddadige gevoelens deels uit te bannen, die gevoed worden door herinneringen uit zijn verleden, aan al het onrecht wat hem is aangedaan.

Levensveranderend is zijn ontmoeting met de Arkgemeenschap rond zijn achttiende. De gemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke handicap samenleven doet Guénards hart verwonderen en uiteindelijk ontdooien.

‘Liefdesinfuus’

Volgens Guénard legde pater Thomas hem aan een “liefdesinfuus”. Hij leert Jezus en diens vergeving kennen. Niet dat daarna alles koek en ei is in zijn leven, het blijft een herkenbaar, bemoedigend en hoopvol verhaal van vallen en opstaan. Hoewel het ooit zijn diepste wens was zijn vader te vermoorden om wat hij aanrichtte, weet Guénard hem te vergeven.

Bede van de mesthoop

Guénard vergelijkt zijn levensverhaal met “de bede van de mesthoop”. “God gebruikt ons verleden om te dienen als mest voor onze innerlijke groei.” Wanneer we ons verleden gaan liefhebben, wordt deze mest oorzaak van vruchtbaarheid. Sterker dan de haat is een 328-pagina’s tellende inspirerende en bemoedigende mesthoop. 

Tim Guénard. Sterker dan de haat. Uitg. Betsaida, 328 pp., pb., € 10,90, ISBN 978 94 91991 16 5. Bestellen: (073) 613 20 00, www.betsaida.org.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21