Iedereen heeft wel eens zo’n reddende ingreep meegemaakt of kent ze minstens van horen zeggen. Zo’n ingreep waarvan je weet dat het geen toeval was. Ook totaal ontkerkelijkten durven openlijk te spreken over een ‘engeltje op je schouder’.
Daar blijft het vaak bij, ook voor gelovige katholieken. “Ik geloof in engelen net zoals ik het bestaan van Karel de Grote nooit in twijfel heb getrokken”, zei iemand wiens naam verderop wordt onthuld. Hoe dubbelhartig zijn we toch. Prettig, zo’n engel die je behoedt naar lijf en leden, maar vooral niet meer dan dat.
Hij is vooral gericht op ons zielenheil en fluistert ons voortdurend in wat goed en niet goed is. Hoe vaak betrapt hij ons in onze gedachten en hoe rap en geraffineerd weten we hem te overstemmen. Als je je zo beroept op je eigen geweten hou je jezelf voor de gek. Door welke geest laat je je dan bewegen?
“Als iemand gelooft dat hij het alleen af kan begaat hij een grote vergissing”, zei paus Franciscus vorig jaar in zijn preek op het feest van de heilige engelbewaarders (2 oktober). Zo iemand trapt “in de val van arrogantie, denkend dat wij geweldig zijn en zichzelf genoeg”.
Die engelbewaarder is een reële persoon. Als je daaraan twijfelt, moet je je maar eens rechtstreeks tot hem richten, en je excuses aanbieden als je zijn raad weer eens bewust in de wind hebt geslagen.
Dat zou iedereen moeten doen die het boekje Stuur mij je engelbewaarder wil lezen. Het is geschreven door pater Alessio Parente (+2000), de kapucijn die de heilige pater Pio in zijn laatste levensjaren bijstond. Van hem is het bovengenoemde citaat.
Voor wie nooit iets van de liefdevolle nabijheid en zorg van zijn engelbewaarder heeft ervaren is de vertrouwelijke en intieme omgang van pater Pio met zijn engelbewaarder nauwelijks te geloven. De grote Italiaanse volksheilige kende zijn engelbewaarder al vanaf zijn kinderjaren. Hun innige vriendschap, ze maken onderling zelfs grapjes, draait volledig om de zaken van de Heer. Hij is het die erin centraal staat.
Je zou het een heilige tandem kunnen noemen. “Het kereltje”, zoals Pio hem liefkozend noemt, komt hem daadwerkelijk troosten in het vele lijden dat hij te doorstaan heeft omwille van de zielen. Meermaals zegt de heilige van San Giovanni Rotondo dat hij zijn engelbewaarder ziet en zelfs aankijkt. Zoiets lijkt alleen voor heiligen weggelegd, maar wat is heiligheid anders dan dat je in geloof durven overgeven aan de Heer en zijn helpers?
Het leven van pater Pio, ons gegeven in een verwarrende tijd waarin we het vaak helemaal zelf moeten uitzoeken, laat zien hoe intiem, vertrouwd en vreugdevol het leven met God ook of misschien juist dan kan zijn. Het helpt ons de angst te overwinnen dat het een sprookje is, dat je er alleen voor staat. Je engelbewaarder wil daarbij je beste vriend zijn, je steun en toeverlaat. (JP)
P. Alessio Parente, “Stuur me je engelbewaarder”. Uitg. Edizione Padre Pio da Pietrelcina, 198 pp., pb., € 9,75, ISBN 978 88 499 0184 9. In Nederland is dit boek verkrijgbaar via de webshop van Stichting Katholiek Alpha Centrum, www.rk-alphacentrum.nl, tel. 06 23253202.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.