<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Tanna

Hettie van der Ven 24 maart 2016
image

‘Two tribes, one love’, zo staat er op de filmposter. Dit doet vermoeden dat Tanna een variant vertelt op het overbekende Romeo en Julia-thema. Maar Tanna is veel meer.

De film geeft vooral een spectaculair inkijkje in het leven van de Yakel, een van de laatste stammen in de Stille Zuidzee die nog volledig trouw is aan zijn tradities.

Ongekende schoonheid

De beelden zijn van ongekende schoonheid. Dit met dank aan het kleine eiland Tanna, onderdeel van de onafhankelijke eilandengroep Vanuatu, dat enkel bestaat uit ongerepte jungle en een actieve, mysterieuze vulkaan.

Tropische idylle

Aanvankelijk lijkt het leven van de Yakel op een tropische idylle. De gemeenschap rent blij rond in rieten rokjes, blote borsten en peniskokers, zwemt in een waterval, zingt met elkaar en vlecht kroontjes van bladeren.

Als overal halen de kinderen kattenkwaad uit en proberen de ouders het jonge grut naar eer en geweten op te voeden.

Rivaliserende stam

Al snel blijkt dat de strijd met een rivaliserende stam een groot stempel op dit aangename leven drukt. Stamleden moeten op hun hoede zijn, worden aangevallen en zelfs vermoord.

De Yakel leven volgens de eeuwenoude Kastom, een systeem van wetten en rituelen dat onder meer voorschrijft dat vrouwelijke leden van de stam uitgehuwelijkt worden aan iemand van de rivaliserende stam om zo tot vrede te komen.

Dit lot wacht ook de jonge Wawa, terwijl er net liefde opbloeit tussen haar en Dain, een stamgenoot.

Filmcrew

De filmcrew van Tanna bestond uit slechts twee mannen. Om de film te kunnen draaien leefden zij samen met hun gezinnen zeven maanden tussen de Yakel.

De stamleden hadden nog nooit een film of een camera gezien, maar spelen nu zelf de hoofdrol. Als zichzelf welteverstaan, het stamhoofd is daadwerkelijk stamhoofd, de sjamaan een echte sjamaan.

Gebaseerd op feiten

Niemand kon een script lezen dus de film is al improviserend tot stand gekomen. Het verhaal is gebaseerd op feiten. In de jaren tachtig vormden de gebeurtenissen die nu in Tanna worden verbeeld de aanleiding tot het inpassen van het liefdeshuwelijk in het Kastom-systeem.

“Vergeving is de enige manier om stammen samen te brengen. We moeten zonder angst kunnen leven. Verenig jullie in vrede”, aldus het stamhoofd.

Universele vragen

Tanna lijkt soms een surrealistisch sprookje, maar vertelt een reëel verhaal, over mensen ver van hier, die zich – binnen hun eigen cultuur en tradities – universele vragen stellen.

Film: Tanna (2015), Australië/Vanuatu, 100 min. Regie: Martin Butler en Bentley Dean, met o.a. Marie Wawa en Mungau Dain.

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar/geweld/angst

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.