fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Emoji Movie

Hettie van der Ven 17 augustus 2017
image

Hoe eigentijds en actueel kan een film zijn? “De wereld? Dat is je smartphone!”, zo luiden zo’n beetje de eerste woorden van The Emoji Movie, en voor velen ligt deze uitspraak angstaanjagend dicht bij de waarheid.

Slim dus van Sony Pictures Animation om een film te maken over Emoji’s of Emoticons, de wereldwijd bekende en uniforme figuurtjes in een telefoon (veelal smileys, maar ook dieren, groenten, fruit, een rolschaats, een tropisch eiland, een slee of een kerstboom) die tekst vervangen en pogen om emoties over te brengen.

Geheime wereld

The Emoji Movie speelt zich af in de geheime wereld van een smartphone. Om precies te zijn in de telefoon van tiener Alex. Die wereld heet Textopolis. Alle Emoji’s leven daar samen, allemaal ongeduldig wachtend om ingezet te worden door Alex. Een strikte regel daarbij: iedere Emoji mag maar één expressie tonen.

Bij Gene echter, is iets fout gegaan. Hij is een ‘Meh-Emoji’ (toonbeeld van onverschilligheid) maar beheerst alle emoties. Dit is nadrukkelijk niet de bedoeling, zo onderstreept Smiler, eerste Emoji aller tijden en de immer lachende maar intens gemene bazin der Emoji’s.

Jezelf zijn

Samen met zijn beste vriend Hi-5 en codekraker-Emoji Jailbreak gaat Gene op ‘App-vontuur’ om hem ‘normaal’ te laten worden. Onder de dreiging dat hun wereld gewist wordt, ontdekt het drietal (en en passant ook Alex) dat het juist goed is om je te uiten en jezelf te zijn. En dat een enkele vriend waardevoller is dan duizend ‘likes’, dat ook.

The Emoji Movie doet sterk denken aan Inside Out, een animatie over emoties uit 2015, maar dan minder gelaagd en voorspelbaarder. Het trio reist door de wereld van bekende apps, waaronder Candy Crush Saga, Instagram, Spotify en Snapchat.

Historisch lage waardering

Niet geheel toevallig komen er veel apps van Sony voorbij, wat de film onaangenaam commercieel maakt. Frustrerend voor veel kijkers blijkbaar, want The Emoji Movie krijgt op IMDB (de wereldwijde Internet Movie DataBase) de historisch lage waardering van een 1,6 (op een schaal van 10) op basis van zo’n 12.000 beoordelingen.

Terecht? Niet helemaal. Voor kinderen is het een kleurrijk schouwspel vol dansende figuurtjes, voor pubers is het een feest der herkenning mét enige boodschap en moraal. En volwassenen? Die blijven mogelijk wat verward achter in dit hightech subuniversum.

Film: The Emoji Movie (2017), Verenigde Staten, 96 min. Regie: Tony Leondis, met stemmen van o.a. T.J. Miller en James Corden (originele versie) of Arjen Lubach en Jandino Asporaat (Nederlandse versie).