fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Guernsey Literary Society

Hettie van der Ven 9 mei 2018
image

Mike Newell, maker van hitfilm Four Weddings and a Funeral (én van de vierde Harry Potter-film) als regisseur, de halve cast van Downton Abbey in de hoofdrollen en als slagroom op de toch al suikerzoete taart ‘onze’ Michiel Huisman als ongekend aantrekkelijke varkensboer.

The Guernsey Literary Society bevat meer dan voldoende ingrediënten voor een paar uur fraai vormgegeven, licht over de top sentimenteel maar aangenaam zwijmelvermaak. Aan die verwachting voldoet het kostuumdrama dan ook helemaal.

Exentriek clubje

Centraal in het verhaal (een verfilming van de historische bestseller van Annie Barrows en Mary Ann Shaffer uit 2008) staat een klein, excentriek boekenclubje, al improviserend opgericht op het Engelse eiland Guernsey tijdens de Duitse bezetting in 1941. Het gezelschap heeft net een varken verorberd, dat eigenlijk bedoeld was om de Duitse soldaten te voeden.

Wanneer ze, ver na intreding van de avondklok, worden aangehouden, verzinnen ze ter plekke een literair genootschap. Vervolgens zien ze zich gedwongen om dat ook daadwerkelijk op te richten onder de wonderlijke naam ‘The Guernsey Literary and Potatoe Peel Pie Society’.

De aardappelschillentaart maakt ook deel uit van de oorspronkelijke filmtitel, maar deze vond de Nederlandse distributeur blijkbaar te lang of te onsmakelijk. Het gemêleerde gezelschap snakt overduidelijk naar medemenselijkheid in donkere tijden, en vindt dit in samen eten en samen boeken lezen.

Onbezorgd onderuit zakken

Alles draait in The Guernsey Literary Society om de jonge, stadse schrijfster Lily James, die in 1946 (in een Londen in opbouw) van het clubje hoort en direct afreist naar het Kanaaleiland omdat ze er een verhaal in ziet. Wat volgt, is voorspelbaar. Ze wordt met weerstand ontvangen, ontrafelt stap voor stap de littekens van de oorlog die de leden van het gezelschap stuk voor stuk tekenen, valt als een blok voor het eiland en dumpt uiteindelijk haar nare Amerikaanse verloofde voor de varkensboer.

Hiermee is het plot niet verraden, want dat is al vanaf minuut één volstrekt evident. Regisseur Newell werkt er in weinig verrassende stappen keurig naar toe. En toch is dit niet storend. De beelden zijn prachtig en het spel is dik in orde. ‘Hip en happening’ is het allemaal niet, maar het is heerlijk om al bij aanvang onbezorgd onderuit te kunnen zakken, in de wetenschap dat alles goed komt. 

Film: The Guernsey Literary Society (2018), Verenigde Staten/Groot-Brittannië, 124 min. Regie: Mike Newell, met o.a. Lily James en Michiel Huisman.