fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Leisure Seeker

Hettie van der Ven 19 januari 2018
image

De Italiaanse regisseur Paolo Virzi wist voor zijn eerste Amerikaanse film twee topacteurs uit het gouden seniorengilde van Hollywood te strikken: Helen Mirren en Donald Sutherland. Dit lijkt direct ook de grootste prestatie van Virzi, want hoewel vol mogelijkheden tot een prachtfilm is The Leisure Seeker enigszins een rommeltje geworden.

Het verhaal, gebaseerd op de gelijknamige beststeller van Michael Zadoorian uit 2009, zal voor velen pijnlijk herkenbaar zijn. John en Ella Spencer naderen na vele gelukkige jaren samen het einde van hun leven. Hij heeft alzheimer, zij ernstige fysieke kwalen.

Op avontuur

Inmiddels zijn het hun kinderen en artsen die grotendeels hun leven bepalen en dat bevalt ze allerminst. Nog een keer willen ze net zoals vroeger ‘op avontuur’, dus trekken ze onaangekondigd te velde met hun enorme, oude camper ‘The Leisure Seeker’.

Terwijl de kinderen panikeren, zet het stel vanuit Detroit gestaag koers richting Florida, waar ze het huis van Ernest Hemingway gaan bezoeken. John is een gepensioneerd literatuurprofessor en praat heel de dag over de schrijver. Ella praat ook het liefst heel de dag, maar dan over alles behálve de schrijver.

Road movie

Wat volgt, is een road movie waarin (bij heldere momenten van John) de liefde voor elkaar en het leven van het scherm spat, terwijl hij in zijn vergetelheid Ella behoorlijk irriteert en er komisch bedoelde situaties ontstaan. Ze worden overvallen door een halfbakken crimineel duo en John laat Ella langs de snelweg staan, om maar wat te noemen. “Ik ben het zat om jouw geheugen te zijn”, zo verzucht Ella.

Vele malen mooier zijn de avonden op de camping, als ze een laken tussen de bomen spannen en onder het mom van ‘Weet je nog?’ samen dia’s kijken. Ella: “Mijn John is slim, knap en erudiet. Ik ben hem kwijt.” John: “Ik ben hem ook kwijt. Ik wil hem terug.” Uiteindelijk gaat het ze maar om één ding: samen zijn.

Wanhoop

Het einde is een even drastisch als voorspelbaar pro-euthanasiepleidooi. Voor wie dat op de koop toe neemt, zijn het absoluut Mirren en Sutherland die The Leisure Seeker toch tot een aangename kijkervaring maken. Tussen sommige klunzige scènes door is de wanhoop voelbaar. Zowel de irritatie naar elkaar toe als de grote liefde voor elkaar overtuigen. 

Film: The Leisure Seeker (2017), Verenigde Staten, 112 min. Regie: Paolo Virzi, met o.a. Helen Mirren en Donald Sutherland.