fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Post

Hettie van der Ven 15 februari 2018
image

‘Regie: Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Meryl Streep en Tom Hanks.’ The Post heeft het voorrecht om het gedroomde filmaffiche te presenteren. Op basis van deze namen zullen velen, ook zonder de inhoud van de film te kennen, naar de bioscoop trekken.

Die inhoud is beduidend minder toegankelijk. The Post gaat over de Pentagon Papers: geheime staatsdocumenten over de politieke en militaire rol van de Verenigde Staten in de Vietnamoorlog in de jaren 1945-1967. Ze maken duidelijk dat de overheid het Amerikaanse volk decennialang voorloog over de voortgang van die oorlog uit angst voor gezichtsverlies.

Vele verwijzingen naar Trump

De redactie van The Washington Post, op dat moment nog een vrij onbeduidende krant, krijgt begin jaren zeventig de stukken in handen en daarmee ook de mogelijkheid tot een enorme scoop. Durven ze te publiceren, tegen alle juridische adviezen en de wens van de overheid in?

Deze beslissing ligt op het bord van uitgeefster Katherine Graham, die totaal niet serieus genomen wordt in een louter door mannen gedomineerde wereld. En dan zijn er ook nog de vele, al dan niet subtiele verwijzingen naar het huidige Trump-tijdperk. Alternative facts en fake news zijn van alle tijden, zo onderstreept Spielberg, die bekend staat als fervent tegenstander van Trump.

Erg veel thema’s

Al met al snijdt The Post wel erg veel thema’s aan. Complexe politieke schandalen die van grote betekenis zijn geweest, de concurrentiestrijd tussen krantengiganten The Washington Post en The New York Times en de persoonlijke ontwikkeling die Graham doormaakt van onzekere vrouw naar een daadkrachtige, autonome en geëmancipeerde leidinggevende.

Het belangrijkste thema, persvrijheid vs. nationale veiligheid, sneeuwt er bijna door onder. Bijna, want het sublieme acteergeweld van Streep en Hanks (die nog nooit eerder samen te zien waren!) en de vaardige regie van meesterverteller Spielberg houden veel, zo niet alles, recht.

Nostalgische beelden

En dan zijn daar nog de nostalgische beelden van een met de hand gezette krant en rokerige redactieruimtes waarin typemachines voortdurend ratelen. The Post is een ‘volle’ film, met vele thema’s en boodschappen. Enkel genieten van bijvoorbeeld een fonkelende mevrouw Streep (Oscarnominatie 21) kan natuurlijk ook!

Voor de oplettende kijker: de slotscène van The Post is gelijk aan de openingsscène van All the President’s Men uit 1976, de klassieker over het Watergate-schandaal, eveneens onthuld door The Washington Post

Film:The Post (2017), Verenigde Staten, 116 min. Regie: Steven Spielberg, met o.a. Meryl Streep en Tom Hanks.