fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

The Revenant

KN Redactie 11 februari 2016
image

Wereldwijd jubelende vijfsterren recensies, twaalf Oscarnominaties en drie belangrijke Golden Globes al in the pocket. The Revenant (vrij vertaald ‘Hij die terugkeert’) ondergaat op dit moment een zegetocht. Terecht?

De Mexicaanse regisseur Iñárritu joeg zijn cast en crew maandenlang de besneeuwde wildernis van Canada en Argentinië in en kwam terug met beelden die door kenners ‘grensverleggend’ worden genoemd. Het gruwelijke, zes minuten durende berengevecht waarin DiCaprio door een woeste grizzly nagenoeg aan stukken wordt gescheurd is nu al filmgeschiedenis.

Pelsjagers

Het verhaal van The Revenant lijkt aanvankelijk vrij dun. In 1823 trekt een groep pelsjagers door de Rocky Mountains, waaronder Hugh Glass (DiCaprio). Deze held heeft echt bestaan, hoewel er niet veel over hem bekend is. De film is gebaseerd op het boek van Michael Punke uit 2003: The Revenant: a Novel of Revenge.

Onaangenaam schouwspel

Grote gevaren liggen op de loer, variërend van indianenstammen en beren tot nietsontziende vrieskou. Het gevecht tussen de pioniers en de indianen dat de openingsscène vormt, is filmisch uiterst imponerend maar extreem gewelddadig. Pijlen doorboren ieder denkbaar lichaamsdeel en bloed vliegt in het rond. Absoluut ongeschikt voor kinderen tot ten minste zestien jaar en wellicht ook een onaangenaam schouwspel voor veel volwassenen.

Bizarre ontberingen

De weinige overlevenden, waaronder Glass en zijn halfbloedzoon Hawk, trekken verder. Al snel geschiedt het berengevecht, de enorme schurk Fitzgerald vermoordt Hawk en laat Glass moedwillig voor dood achter. Wat volgt, lijkt een enigszins voorspelbaar verhaal over wraak. Glass doorstaat op bovenmenselijke wijze de meest bizarre ontberingen om zijn doel te bereiken.

Christelijke symboliek

Wonderschoon zijn de natuurbeelden. Alles werd gefilmd bij natuurlijk licht en tientallen graden onder nul. Het resultaat is imponerend. Dit geldt ook voor de acteerprestatie van DiCaprio. Maar The Revenant is meer. De verbeelde hallucinaties van Glass bevatten veel christelijke symboliek. Glass wordt gedreven door vergelding, maar bovenal door liefde voor zijn overleden vrouw en zoon. “Wraak is voorbehouden aan de Schepper”, zo klinkt het meerdere malen.

‘Brandend actueel’

The Revenant toont onbarmhartig de ontberingen waar een mens mee geconfronteerd kan worden en de oerkracht die er in mens en natuur schuil gaat. “Brandend actueel”, noemt de regisseur zijn film, omdat deze gaat over onverdraagzaamheid, hebzucht en het leegroven van de aarde. The Revenant: een film om te ondergaan, van te herstellen en over na te denken. 

Film: The Revenant (2015), Verenigde Staten, 156 min. Regie: Alejandro González Iñárritu, met o.a. Leonardo DiCaprio en Tom Hardy.

KN Kijkwijzer
Vanaf 16 jaar / geweld / angst / grof taalgebruik


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21