<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘Traditie bij de gratie van vernieuwing’: Aldith Hunkar op reis langs Nederlands cultureel en religieus erfgoed

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 juni 2022
image
Aldith Hunkar trekt voor het programma Firma Erfgoed door Nederland op zoek naar de verborgen schatten van het land. Foto: EO

In het EO-programma Firma Erfgoed, dat vanaf zondag te zien is, gaat presentatrice Aldith Hunkar op ontdekkingsreis langs Nederlands erfgoed. Ze trekt door het land langs onder meer paasvuren, de kruiswegstatie van Aad de Haas en moskeeën. Ze ziet een gemene deler tussen Nederlandse katholieken en protestanten: een voortdurende hervormingsdrang.

Aldith Hunkar (59) is als Nederlander geboren in Suriname en woonde op verschillende continenten in verschillende landen. Voor haar is Nederland – met zijn mix aan culturen – haar thuis. “Ik heb hier mijn rol te vervullen.”

Oercultuur

Dat thuis is voor Hunkar een land waar heel veel verschillende invloeden bij elkaar komen. “Dat is altijd al zo geweest.” Ze verwijst meteen naar de Duitse prinsessen die honderden jaren lang de scepter zwaaiden in het Limburgse Thorn: ze lieten een compleet stadje na.

image
Foto: EO

“Een echte ‘oercultuur’ hebben we hier niet”, zegt de presentatrice stellig. Er zijn overal in Nederland “haakjes” met andere culturen te vinden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De angst van sommigen dat een ‘oercultuur’ in gevaar komt door al die invloeden van buitenaf, deelt ze dan ook niet. “Dat samen vormt juist de cultuur waarin we nu leven.”

‘Geloof zit in ieder mens’

Natuurlijk had en heeft het christendom in Nederland erg veel invloed op onze huidige cultuur, vervolgt Hunkar. Toch ziet ze veel overeenkomsten tussen mensen, in welke uithoek van de wereld ze ook wonen en welk geloof ze ook aanhangen. “Ze hebben allemaal wel eens liefdesverdriet, krijgen een kind of roepen het hogere aan. Geloof zit, denk ik, in ieder mens.”

“Traditie bestaat bij de gratie van vernieuwing”
- Aldith Hunkar over de hervormingsdrang van Nederlandse katholieken en protestanten

Paus Adrianus en Thomas a Kempis

Als ze naar het christendom in Nederland kijkt, ziet Hunkar wel een gemene deler is: Nederlanders, protestants of katholiek, zijn van vroeger uit constant aan het hervormen. “Traditie bestaat bij de gratie van vernieuwing.” Dat laat ze in de tv-reeks ook zien.

Zo verkent ze Utrecht, de geboortestad van Nederlands eerste en enige paus, Adrianus VI. “Hij wilde grote hervormingen doorvoeren. Mensen moesten meer ruimte en vrijheid krijgen om hun geloof te belijden. Hij wilde ook dat mensen de boeken konden lezen in hun eigen taal”, zegt Hunkar erover.

image
Foto: EO

Uiteindelijk was hij te kort paus om veel te kunnen doen: Adrianus overleed na een pontificaat van ongeveer anderhalf jaar.

Een ander hervormer die ze uit de reeks aanhaalt, is Thomas a Kempis met zijn bekende boek Navolging van Christus. “Dit boek is nog springlevend”, zegt ze vol overtuiging. “Het wordt nu nog steeds gelezen. Zo weten we ook dat Bill Clinton het heel veel las tijdens een moeilijk periode van zijn presidentschap.”

Mondig

“Uit deze mentaliteit van constant hervormen is de huidige vrijzinnige, soms wat rebelse, samenleving voortgekomen die we nu zijn”, zegt Hunkar.

https://www.kn.nl/donaties/

“Er zijn heel veel mooie dingen aan Nederland. En natuurlijk heb ik ook wel eens kritiek. Maar dat mag gelukkig gezegd worden in deze mondige cultuur.”

In Firma Erfgoed laat Aldith Hunkar de kijker de waarde van het culturele en religieuze erfgoed zien. Het programma is vanaf 12 juni vier keer te zien, steeds op zondag om 17.45 uur bij de EO op NPO 2.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.