fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Truman

Hettie van der Ven 26 mei 2016
image

Het Spaanse Truman vertelt het verhaal van de vrienden Julián en Tomás. Julián woont en werkt als acteur in Madrid, heeft leverkanker en wordt niet meer beter.

Tomás is zijn trouwe jeugdvriend, die inmiddels in Canada leeft. Nadrukkelijk gestimuleerd door zijn vrouw besluit Tomás voor vier dagen naar Madrid af te reizen om afscheid te nemen van zijn vriend.

Tot zover een weliswaar mooi, maar weinig origineel gegeven voor een film. Tranentrekkend melodrama ligt op de loer. Daarbij wil Truman ook nog een ‘humoristisch vriendschapsportret’ schetsen binnen deze zware thematiek. Valkuilen te over!

Pijnlijke ontmoetingen

Truman presteert het om ze allemaal te omzeilen. De vrienden bezoeken een uitvaartonderneming, wandelen en eten met elkaar, reizen af naar Amsterdam voor een bezoek aan de zoon van Julián en beleven pijnlijke ontmoetingen met vrienden en collega’s van Julián waar het ongemak vanaf straalt.

“Ze willen mij niet zien, ze ruiken de dood”, zo stelt Julián nuchter. De heren vinden het ingewikkeld om hun emoties te tonen. Ze doen dit indirect, via een oogopslag, een opgetrokken wenkbrauw of een ongemakkelijke omhelzing.

Wezenlijke vragen

Wellicht juist hierdoor spat de oprechte en pure vriendschap van het scherm, met daarbij alle hulde aan de acteurs, die groots spelen. Met veel humor weten ze samen de wezenlijke vragen die nog resten te beantwoorden.

Wat hebben ze voor elkaar betekend in hun leven en wat hebben ze van elkaar geleerd? De waarde van familie, vriendschappen en relaties wordt uitgesproken en samen proberen ze de naderende dood zo goed mogelijk tegemoet te treden. Kalm, nuchter, respectvol en met humor.

Licht astmatische boxer

Wie dan toch Truman is? Dat is de hond van Julián, een ultiem aandoenlijke, licht astmatische boxer. De vrienden doen er alles aan om het perfecte adoptiegezin voor Truman te vinden, een zoektocht die als een rode draad door de film loopt. Het laat zich raden wie er uiteindelijk met Truman naar huis gaat.

Naderend afscheid, omgaan met de dood, de moed die hiervoor nodig is en het ongemak waarmee mensen hier soms mee omgaan. Truman laat het prachtig zien: puur, ongekunsteld, soms hard, vaak met humor en zonder vals sentiment. Fraai! 

Film: Truman (2015), Spanje, 108 min. Regie: Cesc Gay, met o.a. 
Ricardo Darin en Javier Cámara.